Opoziţia conservatoare sud-coreeană a obţinut o victorie zdrobitoare în alegeri în două mari oraşe - Seul şi Busan - care reprezintă un sfert din populaţia ţării şi un barometru înaintea alegerilor prezidenţiale din 2022, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest rezultat constituie o înfrângere a Partidului Democrat al preşedintelui Moon Jae-in cu un an înainte de alegerile prezidemţiale.

Cele două oraşe, care erau controlate de Partidul Democrat, nu mai aveau primari de anul trecut.

În urma unor acuzaţii de hărţuire sexuală, primarul Seulului Park Won-soon s-a sinucis, iar primarul oraşului portuar Busan, în sud, a demisionat.

Cele două oraşe reprezintă aproape un sfert din populaţia ţării, iar acest scrutin era considerat un barometru înaintea scrutinului prezidenţial prevăzut în martie 2022.

La Seul, Oh Se-hoon de la Partidul Conservator l-a înfrânt pe opozantul său din Partidul Democrat cu 57,5% din voturi la 39,2%, a anunţat joi Comisia Electorală Naţională. El a obţinut o victorie în cele 25 de cartiere ale capitalei.

La Busan, conservatorii au obţinut o victorie şi mai zdrobitoare - cu un scor de 62,7% la 34,4%.

Popularitatea lui Moon Jae-in şi a Partidul Democrat a scăzut în ultimele luni din cauza unei creşteri a preţurilor în domeniul imobiliar, unei agravări a inegalităţilor şi multor scandaluri de corupţie şi de agresiuni sexuale implicând oficiali de rang înalt.

”Accept solemn sancţiunea poporului”, a declarat Moon Jae-in, potrivit unui purtător de cuvânt al Casei Albastre, şi a promis ”să se ocupe de afacerile statului cu un simţ al responsabilităţii şi mai mare”.

Cei doi noi primari urmează să efectueze restul de 14 luni al mandatelor de patru ani ale predecesorilor lor.

Este pentru prima oară când nivelul prezenţei în alegeri locale depăşeşte 50%, a anunţat Comisia.

Rezultatul acestor alegeri muncipale contrastează cu cel al alegerilor legislative de anul trecut, în care Partidul Democrat a obţinut o victorie zdrobitoare şi o largă majoritate în Adunarea Naţională.

Moon Jae-in - ales în 2017 şi care nu are dreptul să candideze la un nou mandat, potrivit Constituţiei - a înregistrat o scădere spectaculoasă a cotei popularităţii.

Săptămâna trecută, cota popularităţii şefului statului a scăzut la 32%, iar 58% dintre persoanele intervievate îi dezaprobau acţiunile, potrivit unui sondaj realizat de către Institutul Gallup Korea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.