Turcia critică concluziile summitului Uniunii Europene (UE), care cere garanţii în vederea unei relansări a relaţiilor cu Ankara, şi promite să răspundă prin ”paşi pozitivi” unor eventuale gesturi ale Celor 27, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu toate că s-a subliniat necesitatea unei agende pozitive, s-a constat că raportul a fost scris dintr-un punct de vedere unilateral şi sub influenţa unor acuzaţii obtuze ale câtorva state membre (UE)”, s-a plâns joi seara, într-un comunicat, Ministerul turc de Externe.

Ministerul promite însă să răspundă ”prin paşi pozitivi” unor gesturi din partea UE, ”în sensul intereselor noastre comune” şi apreciază eforturi în vederea unei continuări a relaţiilor europeano-turce ”pe baza unei agende pozitive”.

UE a cerut joi Turciei garanţii în vederea relansării relaţiilor cu Bruxellesul şi a plasat Ankara sub supraveghere până în iunie, marcându-şi astfel dezaprobarea faţă de o deteriorare a drepturilor şi libertăţilor.

Liderii UE, reuniţi într-un summit virtual, au aprobat un demers ”treptat, condiţionat şi reversibil în vederea unei consolidări a cooperării” în anumite domenii de interes comun, a anunţat joi seara un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European Charles Michel.

Însă ei impun drept condiţie o continuare a ”dezescaladării actuale”, şi ca ”Turcia să se angajeze în mod constructiv”, se arată într-o Declaraţie comună a Celor 27.

Europenii vor să-şi normalizeze relaiile cu Turcia după un an de tensiuni.

Însă ei îi cer preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan fapte prin care să-şi demonstreze voinţa unei relaxări, mai ales în soluţionarea contencioaselor cu Grecia şi Cipru, o retragere din Libia şi respectarea drepturilor fundamentale în această ţară.

Cei 27 au concretizat astfel, joi, o premisiune făcută Turciei în 2016 în vederea unei consolidări a relaţiilor economice ale UE cu Turcia, însă au avertizat Ankara să se aştepte la sancţiuni în cazul în care îşi reia activităţile de explorare privind gaze naturale în estul Mării Mediterane, scrie Reuters.

”Îndemnăm Turcia să se abţină de la noi provocări sau acţiuni unilaterale prin încălcarea dreptului internaţional”, subliniază şefii de stat şi de guverne din UE în această Declaraţie comună, publicată în urma summitului prin videoconferinţă, anunţând că urmează să evalueze progresele înregistrate în acest sens în iunie.

Pentru a-l mulţumi pe Erdogan, care a dat înapoi în explorările turce şi a evitat o confruntare, UE urmează să înceapă pregătiri în vederea unei Uniuni Vamale aprofundate cu Turcia.

Cei 27 anunţă că experţi ar putea ”lucra la un mandat în vederea unei modernizări a Uniunii Vamale”, cu scopul de a permite o extindere a Acordului comercial din anii '90 la sectorul serviciilor, produselor agricole şi licitaţiilor.

O asemenea extindere ar transforma Turcia - o ţară candidată la integrarea în UE - într-un membru cu drepturi depline al principalei pieţe unice din lume.

Acest proiect datează din 2016, când Ankara a acceptat să primească refugiaţi sirieni din calea războiului, cu scopul de a opri o imigraţie masivă în Europa, însă o serie de contencioase între Turcia şi UE - cu privire la drepturile omului şi la candidatura turcă la aderarea la UE - au deteminat Bruxellesul să blocheze această iniţiativă.

Negocieri ar putea dura mai mulţi ani, iar UE rămâne îngrijorată de posibilitatea ca Recep Tayyip Erdogan să-şi schimbe direcţia, din cauza voinţei sale de a consolida puterea Turciei în regiune prin fapte care ar contraveni intereselor UE.

Ankara a acuzat miercuri Bruxellesul de faptul că ”trage de timp” şi a catalogat eventuale sancţiuni drept inutile şi o distragere între cei doi parteneri comerciali.

Însă diplomaţii europeni sunt prudenţi, mai ales după ce Erdogan a retras brusc Turcia, luna aceasta, din Convenţia de la Istanbul împotriva violenţelor cărora le sunt victime femeile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.