Prim-ministrul Florin Cîţu a afirmat că în ultimii 4 ani veniturile în sectorul public s-au dublat, de la 53 miliarde lei în anul 2016 la 110 miliarde lei în prezent. Din această sumă, 27 miliarde lei se duc doar pe sporuri. Şeful Guvernului a adăugat că sporurile ar trebui să fie un fel de premiere pentru performanţă, însă, din păcate, sporurile sunt date „doar pentru că apari la locul de muncă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am spus că în aceşti 4 ani de zile veniturile în sectorul public s-au dublat. Nu inventez nimic, cifrele sunt reale – de la 53 la 110 miliarde lei. Gândiţi-vă că în 2016 se cheltuiau 53 miliarde lei cu personalul bugetar, astăzi se cheltuiesc 110 miliarde lei. Dintre aceste 110 miliarde lei, aproape 27 sunt sporuri. Nu ar fi o problemă dacă aceste sporuri ar merge la oameni care şi-au făcut treaba şi peste, după aceea. Ca în sectorul privat în care tu premiezi pe cineva. Din păcate, aceste sporuri sunt date doar pentru că apari la locul de muncă”, a precizat Florin Cîţu, miercuri seara la postul B1 Tv.

El a mai spus că anul acesta au fost îngheţate toate salariile în sectorul public, însă dacă ar fi văzut că s-a dublat performanţa nu ar fi fost luată o astfel de măsură.

„Anul acesta am făcut ceva ce nu a mai făcut nimeni de foarte mult timp – am îngheţat în sectorul public toate salariile. Dacă aş fi văzut că s-a dublat performanţa, mergeam mai departe. Întâi să fim convinşi de asta. În al doilea rând venim cu o lege a salarizării nouă şi acolo vom lucra la felul în care sunt distribuiţi aceşti bani, aceste 110 miliarde lei vor fi distribuite pe criterii de performanţă. Oamenii vor avea indicatori de performanţă pe care îi vom face împreună cu companii. De multe ori va trebui să luăm companii din sectorul privat care să ne ajute să definim aceşti indicatori şi oamenii vor fi remuneraţi în funcţie de performanţe. Cred că în sectorul bugetar care aceia trebuie premiaţi, nu toţi cei care sunt acolo”, a completat premierul. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.