Fosta conducătoare birmană Aung San Suu Kyi, îndepărtată de la putere printr-o lovitură de stat militară la 1 februarie, a fost inculpată luni cu privire la încălcarea unei legi a telecomunicaţiilor şi de ”incitare la tulburări publice - două noi infracţiuni -, a anunţat echipa sa de avocaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ea a compărut în faţa justiţiei prin videoconferinţă, în urma unor manifestaţii sângeroase duminică.

Aung San Suu Kyi a fost inculpată deja de încălcarea unor regelemntări comerciale obscure şi unor reglementări sanitare, cu privire la importarea ilegală a unor talkie-walkie şi nerespctarea restricţiilor impuse în lupta împotriva covid-19, nişte motive ”extravagante” potrivit unor observatori internaţionali.

Tensiuni rămân puternice în Myanmar luni, după cea mai sângeroasă reprimare, duminică, de la reprimarea manifestaţiilor împotriva puciului.

Laureata Nobelului Păcii a fost inculpată de încălcarea unei legi a telecomunicaţiilor şi de ”incitare la tulburări publice”, a declarat pentru AFP avocatul Nay Tu, un avocat care face parte echipa apărării sale, în urma unei audieri la care Aung San Suu Kyi a asistat prin videoconferinţă.

Reţinută într-un loc secret, după ce a fost arestată, ea pare ”sănătoasă”, a anunţat principalul său avocat Khin Maung Zaw, care şi-a văzut pentru prima oară clienta prin videoconferinţă, dar pe care nu este autorizat să o întâlnească.

Următoarea audiere a fost prevăzută la 15 martie.

Cel puţin 18 persoane au fost ucise duminică, potrivit ONU, care se bazează pe ”informaţii credibile”.

În pofida fricii de represalii, contestatari s-au adunat din nou în stradă, luni, la Yangon, iar tensiunile erau puternice.

În apropierea trist celebrei Închisori Insein din Yangon, forţe de securitate au deschis focul asupra unor manifestanţi adunaţi să protesteze faţă de numeroase arestări, cu o zi înainte, potrivit unei transmisii în direct pe reţele de socializare.

”Suntem uniţi”, au scandat contestatarii.

După aproape o lună de mobilizare în favoarea democraţiei, în care au avut loc manifestaţii zilnic şi o campanie de nesupunere civilă, riposta autorităţilor a fost deosebit de sângeroasă duminică.

Bilanţul total al morţilor în rândul manifestanţilor a crescut la 30 de la puciul de la 1 februarie, potrivit unui ONG de asistenţă pentru deţinuţi politici, AAPP.

Armata anunţă, la rândul său, că un poliţist a fost ucis la dispersarea unei adunări.

Utilizarea de către poliţie şi armată a unor arme letale împotriva unor manifestanţi paşnici a provocat un nou val de condamnări internaţionale.

Secretarul american de Stat Antony Blinken a condamnat pe Twitter ”violenţa abominabilă a forţelor de securitate birmane”.

”Folosirea forţei letale (...) şi arestările arbitrare sunt inaccptabile”, a denunţat, la rânduln său, secretarul general al ONU Antonio Guterres.

Ambasadorul birman la ONU Kyaw Moe Tun a rupt, în urmă cu câteva zile, în mod spectaculos, cu generalii pucişti, îndemnându-i ”să pună capăt loviturii de stat militare” şi ”să predea puterea de stat poporului”. El a fost demis din funcţie de către juntă.

Numeroase condamnări internaţionale şi impunerea unor sancţiuni de către Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) nu i-au făcut însă pe militari să clipească.

”Lumea trebuie să-şi intensifice reacţia. Vorbele de condamnare sunt binevenite, dar sunt insuficiente”, deplânge raportorul special ONU Tom Andrews, care a anunţat publicarea luni a unei liste de opţiuni care să fie propuse Consiliului de Securitate al ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.