Ghana a primit miercuri prima livrare mondială de vaccin finanţată prin dispozitivul COVAX, care vizează să furnizeze ţărilor sărace primele doze de vaccin împotriva covid-19, în contextul în care ţările bogate sunt acuzate de subminarea acestui dispozitiv, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În sfârşit! În această (miercuri) dimineaţa, primele doze de vaccin împotriva covid-19 livrate prin dispozitivul Covax au sosit în Ghana”, a scris pe Twitter directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Este o zi pe care ar trebui să o sărbătorim, dar este doar un prim pas”, a adăugat el.

Un avion cu 600.000 de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford la bord, produse de către Serum Institute of India a aterizat la ora 7.40 GMT (9.40, ora Româmniei) pe aeroportul din Accra, unde o delegaţie a Guvernului le-a recepţionat.

Aceste doze, expediate de către UNICEF din Bombay, ”fac parte din primul val de vaccinuri împotriva covid-19 destinate mai multor ţări cu venit mic şi intermediar”, precizează într-un comunicat comun OMS şi Unicef.

”Această livrare reprezintă începutul a ceea ce urmează să fie cea mai mare furnizare şi distribuire de vaccinuri din istorie”, se arată în comunicat.

Sistemul Covax vizează să furnizeze anul acesta vaccinuri împotriva covid-19 unei proporţii de 20% din populaţia a aproape 200 de ţări şi teritorii participante, însă are la bază un mecanism de finanţare care permite unui număr de 92 de economii cu venituri slabe şi medii accesul la aceste doze preţioase.

El a fost creat în vederea evitării acaparării de către ţările bogate a vaccinurilor, care sunt fabricate în cantităţi prea mici pentru a face faţă cererii mondiale.

VACCINĂRI AMÂNATE

Covax - înfiinţat de către OMS, Alianţa Vaccinului (Gavi) şi Coaliţia pentru inovaţii în domeniul pregătirii pandemiilor (Cepi) - a încheiat acorduri cu producători cu privire la două miliarde de doze în 2021 şi are posibilitatea de a cumpăra încă un miliard.

Ghana este prima ţară din lume care primeşte doze de vaccin finanţate prin această iniţiativă. Această ţară anglofonă vest-africană a înregistrat 80.759 de contaminări cu noul coronavirus şi 582 de morţi. Însă aceste date sunt subevaluate, la fel ca în numeroase ţări africane, în care numărul testelor realizate rămâne slab.

În total, această ţară urmează să primească 2,4 milioane de doze de vaccin, a anunţat Covax. Personalul din sănătate aflat în prima linie a luptei împotriva covid-19 umrează să fie vaccinat primul.

Iniţial, OMS şi Gavi estimau să poată lansa în ianuarie sau februarie distribuirea vaccinurilor în ţări defavorizate care au aderat la Covax, însă acest termen a fost amânat.

Directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a acuzat luni anumite ţări bogate de faptul că ”subminează” dispozitivul Covax.

”Anumite ţări bogate sunt pe cale să abordeze în prezent producători pentru a-şi asigura accesul la doze de vaccin suplimentare, ceea ce are efecte asupra contractelor cu Covax”, a denunţat el.

”Numărul dozelor alocate Covax a fost redus din această cauză”, a acuzat directorul OMS.

INEGALI FAŢĂ DE VACCIN

În total, în lume, s-au administrat peste 200 de milioane de vaccinuri, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza unor surse oficiale, care relevă o suprareprezentare a ţărilor bogate - 45% dintre injecţii au fost realizate în ţările membre G7, care reprezintă doar 10% din populaţia mondială.

Liderii G7 s-a uangajat vineri să împartă o parte a vaccinurilor cu ţările sărace.

Ei au anunţat o dublare a susţinerii colective a vaccinării - în valoare de 7,5 miliarde de dolari - prin programul ONU Covax, coordonat de către OMS.

De la începutul pandemiei, Africa rămâne în mod oficial unul dintre continentele cel mai puţin afectate de virus, însă majoritatea ţărilor africane sunt afectate de un al doilea val, care le-a obligat să revină la măsuri sanitare stricte.

În vederea unei accelerări a vaccinării celor 1,3 miliarde de oameni de pe continent, Uniunea Africană (UA) a anunţat că a obţinut 270 de milioane de vaccinuri împotriva covid-19, care urmează să fie distribuite anul acesta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.