Iranul îşi reiterează apelul adresat Statelor Unite să ridice toate sancţiunile care i-au fost impuse de către fostul preşedinte Donald Trump, după ce administraţia noului preşedinte Joe Biden l-a invitat la negocieri în dosarul nuclear, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Teheranul îşi va ”anula imediat” măsurile de retorsiune, dacă Statele Unite ”ridică fără condiţii şi prin fapte toate sancţiunile impuse, reimpuse şi rebotezate de către Trump”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif.

El a făcut aceste declaraţii vineri, la o zi după o reuniune virtuală a şefilor diplomaţiilor franceză, germană şi britanică, de la Paris, cu şeful diplomaţiei americane, în urma căreia Washingtonul a anunţatcă acceptă o invitaţie a Uniunii Europene (UE) la negocieri cu Teheranul în vederea unei reactivări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, pus la grea încercare de către Donald Trump.

Statele Unite au făcut gesturi de bunăvoinţă adresate Iranului, pe fondul unei voinţe a unei relansări a acordului nuclear şi după ce au avertizat împreună cu europenii Teheranul cu privire la ”pericolul” reprezentat de decizia acestuia de a limita inspecţiile internaţionale în instaşaţii de energie nucleară.

La aceste negocieri urmează să ia parte ţările care au încheiat acordul din 2015 - Iranul, Statele Unite, China, Franţa, Regatul Unit, Rusia şi Germania - şi la care se va evoca ”cea mai bună cale de avansare în programul nuclear” iranian, potrivit Departamentului de Stat.

Miniştrii de Externe francez Jean-Yves Le Drian, german Heiko Maas, britanic Dominic Raab şi american Antony Blinken şi-au anunţat un pic mai devreme, într-un comunicat comun, obiectivul comun de a ”vedea Iranul revenind la respectarea deplină a angajamentelor” pe care şi le-a asumat prin Acordul de la Viena, în vederea unei ”apărări a regimului neproliferării nucleare şi garantării faptului că Iranul nu poate dobândi vreodată arma nucleară”.

Un purtător de cuvânt al Ministerul iranian de externe, Said Khatibzadeh, a insistat asupra ridicării sancţiunilor în vederea unei relansări a negocierilor.

”Statele Unite trebuie să acţioneze. RIDICAŢI sancţiunile. Noi vom răspunde”, a anunţat el pe Twitter.

Administraţia lui Joe Biden a anulat o proclamţie unilaterală a lui Donald Trump, din septembrie, cu privire la o reimpunere a sancţiunilor internaţionale vizând Iranul, într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate al ONU.

Sancţiunile internaţionale ”ridicate prin Rezoluţia 2231” a ONU din 2015, care confirmă acordul nuclear încheiat în acelaşi an cu Teheranul, ”rămân ridicate”, se arată în această scrisoare., obţinută de către AFP.

Marea Britanie a salutat rapid negocierile propuse, iar Rusia a apreciat că ”să nu se mai apeleze la sancţiuni este un lucru bun” şi a îndemnat Statele Unite la orevenire completă în acordul nuclear.

”SUPRIMATREA OBSTACOLELOR INUTILE”

După retragerea Statelor Unite din acord, această proclamaţie a fost denunţată în seprembrie 2020 drept fără efect de către ceilalţi 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU.

Departamentul de Stat a anunţat de asemenea o relaxare a restricţiilor impuse deplasării la New York a diplomaţilor iranienei în jurul sediului ONU, înăsprite de administraţia Trump. Ele le impuneau să se cantoneze la câteva străzi de sediul Organizaţiei.

Iranul revine astfel la o situaţie anterioară - impusă de asemenea misiunilor diplomatice cubaneză şi nord-coreeană - care le va permite diplomaţilor săi să se deplaseze în mod liber în New York şi în regiunea acestuia.

”Ideea este să se ia măsuri pentru a se suprima obstacolele inutile în cala diplomaţiei multilaterale şi a se modifica restricţiile impuse călătoriilor interne, care au fost extrem de restrictive”, a precizat Departamentul de Stat.

Reuniunea americano-europeană şi tripul gest al Washingtonului au loc în contextul în care Guvernul iranian preconizează să restrângă, începând de duminică, accesul inspectorilor Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) la instalaţiile sale non-nucleare, inclusiv la instalaţii militare suspectate de o activitate nucleară.

Teheranul a ameninţat că se retrage din alte angajamente pe care şi le-a asumat prin Acordul de la Viena din 2015, dacă Statele Unite nu ridică sancţiunile unilaterale pe care i le-au impus începând din 2018 şi care-i strangulează economia.

Franţa, Germania, Regatul Unit şi Statele Unite au îndemnat Teheranul să evalueze ”consecinţele unei măsuri atât de grave, mai ales în acest moment de oportunitate a unei reveniri la diplomaţie”.

Directorul general al AIEA Rafael Grossi, este aşteptat sâmbătă în Iran, pentru a ”găsi o soluţie reciproc acceptabilă”, potrivit Agenţiei cu sediul la Viena, care îşi exprimă îngrijorarea faţă de ”impactul grav” al unor viitoare limitări ale inspecţiilor sale în Republica islamică.

După instalarea lui Joe Biden la putere, Statele Unite şi Iranul îşi aruncă reciproc mingea în problema cine trebuie să facă primul pas către celălalt, cu scopul de a relansa Planul de acţiune global comun (PAGC/JCPoA, numele oficial al Acordului de la Viena).

Teheranul s-a dezangajat treptat, începând din mai 2019, din numeroase limitări pe care le-a acceptat prin acord, impuse programului său nuclear.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.