Premierul Florin Cîţu a afirmat că sporurile s-au dublat în ultimii 4 ani, iar suma cu cheltuielile de personal a fost de 110 miliarde lei, dintre care 27 de miliarde au fost pentru sporuri. Şeful Executivului a adăugat „eu îi întreb pe români dacă au simţit că performanţa celor care primesc sporuri s-a dublat”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Legea salarizării a fost adoptată în Parlament, e normal să mergem cu o lege în Parlament care va reaşeza sporurile. Sunt 110 miliarde lei cheltuieli de personal, din ele 27 o reprezintă sporurile. S-au dublat în perioada 2016-2020. Eu îi întreb pe români dacă au simţit că performanţa celor care primesc sporuri s-a dublat”, a declarat Florin Cîţu, întrebat la finalul şedinţei de Guvern despre reacţia CSM la afirmaţiile ministrului Muncii cu privire la sporuri şi dacă mai pot fi tăiat sau plafonate sporurile din sistemul bugetar.

Chestionat dacă se va uita Guvernul şi la indemnizaţiile  consiliilor de administraţie, prim-ministrul a răspuns: „E un proiect la care lucrez cu limitarea numărului reprezentanţilor în consiliile de administraţie, limitarea numărului de consilii de administraţie din care poţi să faci parte şi bineînţeles şi de indemnizaţii. Vin şi acestea. Ne uităm la la maxim cinci în consiliile de administraţie, dar când va fi gata proiectul vom veni şi vă vom anunţa”.

Consiliul Superior al Magistraturii afirmă că „a luat act cu indignare” de declaraţia ministrului Muncii, Raluca Turcan, potrivit căreia în sistemul de justiţie nivelul sporurilor reprezintă 85% din veniturile salariale şi precizează că afirmaţia este „total neadevărată”.

„Din păcate, declaraţiile doamnei ministru al muncii şi protecţiei sociale, Raluca Turcan, se menţin în aceeaşi linie cu declaraţiile inadecvate ale domnului ministru al justiţiei, Stelian Ion, cu privire la pensiile magistraţilor şi nu fac nimic altceva decât să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor, de natură să încurajeze plecarea acestora din sistemul judiciar”, arată CSM.

Ministrul Muncii Raluca Turcan afirmă că un magistrat care câştigă un salariu de 29.000 de lei beneficiază de un spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 5.660 de lei, valori duble faţă de cât câştigă un medic.

Turcan anunţă că acest spor, ca şi altele, va fi „evaluat” în viitoarea lege a salarizării.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.