Guvernul german a anunţat că se gândeşte să-şi închidă frontierele - în lupta împotriva variantelor noului coronavirus - cu Franţa, unde situaţia sanitară se degradează în Moselle, o măsură căreia secretarul de Stat însărcinat cu Afacerile Europene Clément Beaune i se opune, în contextul în care Berlinul filtrează deja intrările din Austia şi Cehia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parisul ”doreşte ca Germania să nu-şi închidă complet frontiera” cu Franţa şi îndeamnă, la postul de radio France info, la ”o concertare” în vederea evitării acestui scenariu.

”Dacă Germania îşi restrânge şi mai mult circulaţia” în Franţa, ”aş dori să definim împreună excepţii cât mai larg posibile. Avem două preocupări majore: transportul rutier şi muncitorii frontalieri. Pentru aceste persoane, este o chestiune de capacitatea de a munci şi a-şi câştiga traiul”, subliniază Clément Beaune.

”Vom face totul pentru a discuta să nu existe nicio decizie care să nu fie coordonată, pentru ca să nu existe surprize neplăcute”, a subliniat el, anunţând că urma să discute luni cu miniştrii-preşedinţi ai celor trei landuri germane care se învecinează cu Franţa.

Întrebat despre îngrijorările Parisului, Guvernul german a anunţat luni că ”va continua să observe cu precizie situaţia (sanitară), pentru a evalua în mod continuu măsurile în lupta împotriva pandemiei” covid-19.

”Controale consolidate vizând ţările de la frontieră nu sunt normalitatea şi sunt impuse doar pe o perioadă determinată, în funcţie de condiţiile legate de ameninţarea variantelor” noului coronavirus, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, care evocă măsuri ”de ultim recurs”.

Asemenea controale la frontiera cu Moselle nu sunt excluse, însă se va face totul pentru a se evita perturbarea muncitorilor transfrontalieri, a dat asigurări Tobias Hans, conducătorul conservator al micului land Saarland, situat în sud-vestul Germaniei şi care se învecnează cu Franţa.

Ei ar putea circula în baza prezentării unui test negativ, a sugerat el.

În ceea ce priveşte decizia germană de a-şi închide o parte a frontierelor - cu Cehia şi Tirolul austriac - ”nu cred că a existat o dezbatere cu Comisia Euroepană (CE)”, şi-a exprimat regretul Clément Beaune.

”Comisia a amintit, pentru că o vreme ne-am coordonat măsurile europene, să definim reguli comune, un cadru, că acest lucru nu este conform cadrului european. A avut loc o discuţie ieri între comisarul european de resort şi ministrul german, pentrtu a se explica”, a declarat el.

Controalele impuse de Germania duminică au condus luni la formarea unor cozi de aşteptare la frontiera cu Cehia, scrie presa germană.

Ministerul german de Interne a anunţat că s-au eefctuat 10.000 de controale până luni dimineaţa, dintre care jumătate s-au soldat cu respingeri.

O listă de profesionişti autorizaţi să treacă frontiera a fost stabilită, subliniază ministerul german, care dă asigurări că lucrează la ”soluţii pe măsură”, care să ţină cont de realitatea de la frontieră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.