Peste 10.000 de oameni au fost arestaţi în Rusia de la începutul protestelor pro-Navalnîi, la 23 ianuarie, anunţă organizaţia nonguvernamentală (ONG) OVD-Info - care denunţă miercuri tratamente degradante la care sunt supuse persoanele arestate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numeroşi manifestanţi au fost ţinuţi înghesuiţi în autobuze, ”în condiţii teribile, sufocante, fără hrană şi fără să se poate duce la toaletă timp de multe ore”, a declarat la postul de radio Ecoul Moscovei un reprezentat al OVD-Info, Grigori Durnovo.

Ulterior, ”avocaţilor şi juriştilor le este foarte dificil să aibă acces în comisariate. Ei nu sunt lăsaţi să intre în ele, iar acesta devine un lucru sistematic”, precizează Durnovo.

De la primele manifestaţii în susţinerea lui Navalnîi, la 23 ianuarie, la şase zile după arestarea opozantului, peste 10.000 de oameni au fost arestaţi în Rusia, potrivit bilanţurilor OVD-Info - şi anume 4.000 la 23 ianuarie, 5.700 la manifestaţiile de la 31 ianuarie şi 1.400 marţi, după condamnarea lui Aleksei Navalnîi la închisoare cu executarea.

Numeroase postări pe reţele de socializare şi în presa independentă rusă dezvăluie condiţii dificile în care sunt deţinuţi manifestanţii arestaţi.

”Peste 40 de ore s-au scurs de când am fost arestaţi (...). Practic nu suntem hrăniţi. În ultimele nouă ore ne aflăm într-un autobuz, obligaţi să rămânem în picioare”, declară unul dintre ei, într-o  înregistrare video postată pe Instagram şi împărtăşită marţi de postul de televiziune Dojd.

”Nu ne putem mişca, nu avem apă, ei nu ne duc la toaletă”, adaugă el, dând asigurări că zeci de alte firgoane de poliţie sunt înţesate cu manifestanţi.

Autorităţile folosesc şi alte abordări pentru a-i descuraja pe ruşi să ia parte la manifestaţii în susţinerea lui Navalnîi.

Şeful Comitetului rus de Anchetă Aleksandr Bastrîkin a anunţat marţi că se vor efectua verificări în vederea stabilirii faptului dacă bărbaţii arestaţi au efectuat serviciul militar - obligatoriu în Rusia.

Arestarea şi condamnarea lui Aleksei Navalnîi şi reprimarea manifestaţiilor la care se cere eliberarea acestuia au provocat un val de condamnări la nivel internaţonal şi prevestesc noi tensiuni ruso-occidentale, după ce Moscova a respins criticile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.