Metodologia şi condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei de hrană pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză care sunt tratate în ambulatoriu au fost aprobate printr-un ordin al ministerelor Sănătăţii şi Muncii. "Indemnizaţia lunară de hrană se acordă pentru asigurarea aderenţei la tratament a pacienţilor. Aceasta se va plăti de agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza unei cereri", arată Ministerul Sănătăţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a aprobat Ordinul Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale pentru aprobarea Metodologiei şi a condiţiilor de acordarea a indemnizaţiei lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu.

"Conform documentului comun, pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză -TB (adulţi şi copii) şi trataţi în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizaţie lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza iniţială/intensivă a regimului terapeutic, cât şi în faza de continuare a acestuia", a transmis Ministerul Sănătăţii.

Potrivit aceleiaşi surse, se consideră că un pacient diagnosticat cu TB a urmat tratamentul fără întrerupere dacă administrarea medicamentelor prescrise pe perioada unei luni s-a realizat fără mai mult de 7 omisiuni de administrare a dozelor din schema de tratament pentru faza iniţială/intensivă, respectiv 3 omisiuni în faza de continuare.

"Indemnizaţia lunară de hrană se acordă pentru asigurarea aderenţei la tratament a pacienţilor. Aceasta se va plăti de agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza unei cereri a persoanei diagnosticate cu TB care se înregistrează la dispensarul de pneumoftiziologie în teritoriul căruia pacientul are domiciliul. Indemnizaţia de hrană se va calcula de către agenţiile teritoriale pe baza nivelului alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective, conform HG 884/2020", a arătat MS.

Medicul curant va informa lunar Direcţia de sănătate publică cu privire la situaţia administrării tratamentului de către pacient, potrivit regimului terapeutic, dacă există omisiuni de administrare, de abandon, deces sau finalizarea tratamentului, după caz.

Potrivit MS, în 30 de zile după publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, agenţiile teritoriale încheie cu direcţiile de sănătate publică protocoale de colaborare pentru organizarea unui cadru operaţional în vederea asigurării plăţii indemnizaţiei lunare de hrană cuvenite pacienţilor cu TB trataţi în ambulatoriu.

Metodologia şi condiţiile de acordare a indemnizaţiei lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu au fost elaborate de specialiştii celor două ministere împreună experţii din cadrul Proiectului “Abordarea provocărilor sistemului de sanatate privind controlul tuberculozei in România”, finanţat de către Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei, printr-un grant de tranziţie în valoare de 4,3 milioane de euro.

Guvernul a aprobat, în 23 noiembrie, o Hotărâre privind aprobarea cuantumului indemnizaţiei lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu. Din 1 noiembrie, adulţii urmau să primească 16 lei pe zi, iar copiii 15 lei pe zi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.