Noua tulpină a coronavirusului descoperită recent în Marea Britanie se răspândeşte mai rapid, a anunţat medicul şef pentru Anglia Chris Whitty.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aşa cum s-a anunţat încă de luni, Regatul Unit a indentificat o nouă variantă a Covid-19 prin monitorizarea genomică de către Serviciul de Sănătate Publică din Anglia”, a declarat Whitty, care a adăugat că, pe baza datelor preliminare şi a creşterii rapide a incidenţei îmbolnăvirilor în zona de sud-est, se poate afirmă că ”noua tulpină se răspândeşte mult mai repede”.

Whitty a precizat că a fost alertată Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi că datele existente sunt analizate în continuare.

”Nu există nicio dovadă care să sugereze că noua tulpină provoacă o rată mai mare a mortalităţii sau că afectează rezultatele referitoare la vaccinuri sau tratamente, însă se lucrează în continuare pentru a verifica aceste lucruri”, a afirmat oficialul medical.

”Date fiind recentele evoluţii, este mai vital ca oricând ca populaţia să continue să ia măsuri pentru a reduce răspândirea”, a conchis Chris Whitty, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru sănătate şi asistenţă socială postat pe site-ul Guvernului britanic.

Începând cu 13 decembrie, au fost identificate 1.108 de cazuri de Covid-19 cu noua variantă, predominant în sudul şi estul Angliei, au anunţat autorităţile.

Dar, în prezent, nu există dovezi că varianta ar provoaca infecţii severe cu Covid-19 sau că ar face vaccinurile mai puţin eficiente, au spus oamenii de ştiinţă.

”Ambele întrebări necesită studii suplimentare”, au spus cercetătorii COG-UK.

Mutaţiile sau modificările genetice apar în mod natural la toate virusurile, inclusiv la SARS-CoV-2, pe măsură ce se reproduc şi circulă în populaţiile umane. În cazul SARS-CoV-2, aceste mutaţii se acumulează la o rată de aproximativ una până la două mutaţii pe lună la nivel global, potrivit specialiştilor în genetică ai COG-UK.

"Ca urmare a acestui proces continuu, multe mii de mutaţii au apărut deja în genomul SARS-CoV-2 de la apariţia virusului, în 2019", au spus ei.

Majoritatea mutaţiilor observate până acum nu au avut niciun efect aparent asupra virusului şi doar o minoritate este susceptibilă să schimbe virusul într-un mod semnificativ - de exemplu, făcându-l mai capabil să infecteze oamenii, mai probabil să provoace boli severe, sau mai puţin sensibil la apărarea imună naturală sau indusă de vaccin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.