Italia a selectat documentarul observaţional „Notturno” al lui Gianfranco Rosi drept candidat pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2021.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Notturno”, care a fost lansat la Festivalul de Film de la Veneţia, apoi a fost prezentat la Toronto şi New York FF, a fost ales din 25 de producţii.

Între candidaţii de anul acesta s-au numărat şi „La vita davanti a sé”, cu Sophia Loren, regizat de fiul ei, Edoardo Ponti, şi „Pinnochio” al lui Matteo Garrone, cu Roberto Benigni în rolul Geppetto.

Comitetul desmnat de ANICA (Associazione Nazionale Industrie Cinematografiche Audiovisive Multimediali) a ales documentarul lui Rosi, filmat timp de trei ani la graniţele Irak, Kurdistan, Siria şi Liban.

Cel mai recent, Rosi a lansat „Fire at Sea/ Fuocoammare”, premiat cu Ursul de Aur la Berlinala din 2016 şi nominalizat la Oscar, şi „Sacro GRA”, premiat cu Leul de Aur la Veneţia în 2013.

Aceasta a fost o alegere îndrăzneaţă a comitetului format din producători, regizori şi jurnalişti, scrie Variety, având în vedere publicitatea făcută filmului cu Sophia Loren, lansat de Netflix. Actriţa ar putea fi nominalizată la Oscar pentru interpretare.

„Notturno”, recompensat anul acesta cu trei trofee la Festivalul de la Veneţia, ar putea concura şi la categoria „lungmetraj documentar”.

Între ţările care şi-au anunţat propunerile pentru Oscar 2021 se numără Franţa („Deux”), Danemarca („Another Round”), Lesotho („This Is Not a Burial, It’s a Resurrection”), Iran („Sun Children”), Spania („La trinchera infinita”), Malaysia („Soul”), Japonia („True Mothers”), Germania („And Tomorrow the Entire World”), Canada („Funny Boy”), Coreea de Sud („The Man Standing Next”), Cehia („Charlatan”), Singapore („Wet Season”), Kosovo („Exil”), Georgia („Beginning”), Elveţia („My Little Sister”), Polonia („Never Gonna Snow Again”), Bhutan („Lunana: A Yak in the Classroom”), Taiwan („A Sun”), Ucraina („Atlantis”), Bosnia şi Herţegovina („Quo Vadis, Aida?”), Coasta de Fildeş („Night of the Kings”) şi Luxembourg („River Tales”).

România a propus pentru nominalizare documentarul „colectiv”, semnat de Alexander Nanau.

Cea de-a 93-a ediţie a galei premiilor Oscar este programată să aibă loc pe 25 aprilie 2021. Nominalizărilor vor fi anunţate pe 15 martie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.