Statele Unite vor lua măsuri ”imediate” împotriva organizaţiilor care au legături cu mişcarea BDS (boicot, dezinvestire, sanţciuni) de boicotare a Israelului - pe care le va considera ”antisemite” - a anunţat joi, la Ierusalim secretarul de Stat american Mike Pompeo, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Azi vreau să anunţ (...) că luăm măsuri imediate în vederea identificării organizaţiilor implicate în campnia de ură a BDS şi retragerii susţinerii americane acestor grupuri”, a anunţat el într-o conferinţă de presă comună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Pompeo a acuzat ONU, în februarie, de o ”părtinire antiisraeliană”, după ce organizaţia a difuzat o listă cu societăţi care operează în coloniile israeliene - considerate ilegale îndreptul internaţional.

Această listă ”facilitează” campania BDS şi ”delegitimează Iasraelul”, aprecia la acea vreme şeful diplomaţiei americane.

BDS (boicot, dezinvestire, sancţuni) este o campanie mondială de boicotare economică, culturală sau ştiinţifică a Israelului, cu scopul de a obţine încetarea ocupaţiei şi colonizării teritoriilor palstiniene.

Susţinătorii săi se sprijină pe exemplul Africii de Sud şi afirmă că boicotul în această ţară a condus la căderea regimului apartheidului.

VIZITĂ PEPLATOUL GOLAN

Colonizarea de către israel a Cisiordaniei ocupate şi a Ierusalimului de Est anexat a continuat în toate guvernele israeliene din 1967 încoace, însă ea s-a accelerat în ultimii ani, la iniţiativa lui Benjamin Netanyahu şi cu susţinerea aliatului său de la Washington Donald Trump.

Mike Pompeo a anunţat că se duce joi pe Platoul Golan - un teritoriu sirian ocupat de Israel din 1967.

”Azi voi avea şansa să vizitez Platoul Golan. Simpla recunoaştere a acestui teritoriu ca făcând parte din Israel a fost o decizie de o importanţă istorică a preşedintelui Trump şi totodată o recunoaştere a realităţii”, a apreciat el.

În martie 2019, Statele Unite au devenit prima ţară din lume care a recunoscut suveramitatea israeliană în acest teritoriu strategic, la frontiera cu Libanul şi Siria.

Peste 450.000 de israeieni trăiesc în colonii - considerate ilegale în dreptul internaţional - în Cisiordania, un teritoriuocupat de Israel din 1967,în care trăiesc de asemenea aproximativ 2,8 milioane de palestinieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.