Donald Trump ar putea să retragă aproape toţi militarii americani staţionaţi în Somalia, în cadrul unui demers la nivel mondial în acest sens, potrivit unor oficiali americani, în contextul unei reduceri a prezenţeii militare americane în Irak şi Afganistan, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata americană nu a primit un ordin în acest sens în Smalia şi nu s-a luat vreo decizie de acest fel, declară sursele citate sub protecţia anonimatului.

Aproximativ 700 de militari americani sunt staţionaţi în Somalia, cu scopul principal de a ajuta armata locală în lupta împotriva islamiştilor din cadrul A-Shabaab, o grupare afiliată Al-Qaida.

Această misiune nu se află tocmai în centurl atenţiei Statelor Unite - însă este considerată un pilon al eforturilor Pentagonului împotriva Al-Qaida.

Statele Unite îşi reduc numărul militarilor staţionaţi în Afganistan şi Irak până la jumătatea lui ianuarie 2021, la 20 de ani de la atentatele teroriste de 11 septembrie, îndeplinind astfel o promisiune făcută de către Donald Trump, în pofida unor temeri ale aliaţilor cu privire la o consolidare a grupărilor extremiste.

Aproximativ 2.000 de militari urmează să fie retraşi din Afganistan la 15 ianuarie şi alţi 500 din Irak, iar în fiecare dintre aceste ţări vor mai rămâne câte 2.500 de militari, a anunţat marţi secretarul interimar american al Apărării Christopher Miller.

Această retragere urmează să aibă loc cu doar cinci zile înainte ca Trump - care a promis să pună capăt ”războaielor fără sfârşit” - să-i cedeze puterea lui Joe Biden.

Această decizie reflectă dorinţa lui Trump de a ”pune capăt cu succes şi responsabilitate războaielor din Afganistan şi Irak şi de a ne aduce înapoi acasă militarii curajoşi”, a declarat Miller.

Predecesorul său Mark Esper, destituit săptămâna trecută, pleda în favoarea statu-quoului, la fel ca alţi ofciali militari, care se opun unei retrageri atât timp cât violenţa nu scade pe teren.

”Până în mai, preşedintele Trump speră să aducă înapoi toţi militarii în siguranţă”, a anunţat, la rândul său, consilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe Robert O'Brien.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.