Un fost angajat al Apărării britanice, Simon Finch, a fost condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare după ce a fost găsit vinovat de faptul că a divulgat informaţii despre un sistem britanic de rachetă care ameninţă securitatea ţării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este o infracţiune gravă care a adus atingere intereselor Guvernului britanic şi cetăţenilor”, a declarat marţi judecătoarea care a pronunţat sentinţa.

”Dacă detalii confidenţiale despre funcţionarea rachetei ajung pe mâna inamicului, acest lucru ar putea diminua eficienţa operaţională a sistemului de rachete”, a subliniat ea.

Simon Finch, un inginer informatic în vârstă de 50 de ani, a fost găsit vinovat de faptul că a divulgat detalii tehnice - clasate ”secret” şi ”top secret” - într-un e-mail pe care l-a trimis în octombrie 2018 către opt destinatari, inclusiv unor membri ai unor asociaţii, cabinete de avocatură, sindicate şi unui deputat.

După ce a fost victima unor atacuri homofobe în 2013, el voia să se răzbune pe autorităţile britanice care l-au abandonat, în opinia sa.

”Deoarece Regatul Unit mi-a refuzat orice dreptate, compensaţie sau îngrijire după aceste infracţiuni îngrozitoare, el nu are niciun drept să se aştepte la loialitatea mea”, scria în e-mail Simon Finch.

”Dacă naţiunea nu-şi face griji faţă de securitatea mea, atunci de ce mi-aş face eu griji faţă de securitatea naţională?”, adăuga el, precizând că a transmis informaţiile respective unor ”guverne străine ostile”.

Judecat la Curtea Penală Old Bailey, la Londra, Simon Finch a negat iniţial că a înregistrat şi divulgat informaţii secrete, după care a pledat vinovat.

Simon Finch ”a fost angajat în conceperea, testele şi configurarea unuisistem de armament britanic de care depinde, în parte, securitatea regatului”, a declarat în timpul procesului procurorul Mark Heywood.

Informaţiile divulgate ar putea furniza ”unui adversar ostil regatului Unit (...) o înţelegere a funcţionării” sistemului şi ”metodelor de contracarare” a acestuia, a subliniat Mark Heywood.

Avocatul lui Simon Finch, Stuart Trimmer, a argumentat că tratamentul la care a fost supus clientul său ”i-a dărâmat literalmente viaţa”. ”Unii ar putea spune că această problemă a devenit o obsesie”, a pledat el.

Simon Finch a început să poarte arme în plublic pentru a se ”proteja”, iar în 2016 a fost condamnat cu suspendare, după ce a ieşit în public cu un ciocan şi o macetă.

Judecătoarea i-a îndemnat pe juraţi să nu discute ”niciodată” despre contţinut documentelor secrete pe care le-au văzut în timpul procesului, care a avut loc în parte cu uşile închise. Ea i-a avertizat că divulgarea acestor elemente constituie o ”infracţiune penală”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.