Şefii de stat şi de guverne ai ţărilor membre UE condamnă provocările şi retorica ”total inacceptabile” ale Ankarei, însă nu iau nicio decizie în acest sens până la summitul european din decembrie, a anunţat la finalul unui summit virtual preşedintele Consiliului European Charles Michel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Condamnăm recentele acţiuni unilaterale (ale Turciei) în estul Mării Mediterane, provocările şi retorica, care sunt total inacceptabile”, a anunţat Charles Michel într-o scurtă intervenţie, la finalul conferinţei sale de presă, joi, consacrate prezentării măsurilor europene în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus.

Franţa vrea ca UE să sancţioneze atacurile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan la adresa omologului său francez Emmanuel Macron, acuzat de ”islamofobie” după ce a apărat dreptul de a-l caricaturiza pe profetul Mahomed la un omagiu naţional adus profesorului Samuel Paty, decapitat din cauză că le-a arătat elevilor caricaturi ale profetului ale revistei de satiră Charlie Hebdo.

Relaţiile Turciei cu Franţa s-au degradat treptat, de anul trecut, din cauza unor dezacorduri cu privire la Siria, Libia şi estul Mării Mediterane.

Tensiunile au crescut de asemenea cu Grecia şi Ciprul, din cauza unor dispute cu privire la frontierele maritime în zone bogate în zăcăminte de gaze naturale, în Marea Mediterană.

UE a decis la summitul de la începutul lui octombrie ”să lucreze la două piste: o pistă pozitivă şi o pistă mai puţin pozitivă. Până acum, Turcia nu a ales calea pozitivă. Vom avea ocazia să revenim asupra acestui subiect în decembrie”, a conchis Michel.

UE a adoptat o dublă abordare faţă de Ankara. Ea s-a angajat să îmbunătăţească anumite cooperări şi să relanseze Uniunea Vamală , cu condiţia ca Turcia să înceteze să foreze ilegal în apele Ciprului şi să-şi confirme voinţa de a dialoga cu Atena.

”Dacă Ankara îşi continuă acţiunile ilegale, noi vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie”, a ameninţat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

Comisia a fost însărcinată să elaboreze sancţiuni economice, iar acestea sunt pregătite să fie folosite ”imediat”, a precizat ea.

Liderii UE vor examina ”până la sfârşitul anului dacă s-au înregistrat evoluţii pozitive”, preciza Charles Michel în octombrie.

Însă Germania, care conduce o mediere cu preşedintele turc, consideră pentru moment inoportună orice decizie de sancţionare şi blochează solicitările altor state membre UE, au declarat pentru AFP mai multe surse europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.