Samuel Paty, profesorul de istorie-geografie decapitat vineri la Conflans-Sainte-Honorine din cauză că le-a arătat elevilor săi caricaturi cu profetul Mohamed din săptămânalul satiric Charlie Hebdo, urmează să fie decorat postmortem cu Legiunea de Onoare, în cadrul unei ceremonii, miercuri, la Sorbona, a anunţat marţi ministrul francez al Educaţiei Jean-Michel Blanquer la BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”El va fi făcut comandor al ordinului academic (commandeur des palmes académiques)”, a anunţat Jean-Michel Blanquer la BFMTV.

”Este vorba despre ordinul profesorilor şi lumii educaţiei, iar martiriul său merită această recunoaştere a insitutuţiei”, a declarat ministrul Educaţiei.

El vrea ca evenimentul să fe marcat la reluarea cursurilor, la 2 noiembrie, după vacanţa de Sărbătoarea tuturor sfinţilor (Toussaint).

”Un moment de reculegere este de la sine înţeles. Dar şi să avem toată munca sa pedagogică cu elevii şi vrem să nu existe unghi mort, ca acest lucru să se întâmple în toate şcolile, colegiile, liceele din Franţa, fără excepţie”, a cerut el.

”Orice eventuală perturbare” va fi sancţionată, a avertizat Jean-Michel Blanquer, care a dat asigurări că incidentele care au avut loc ”după atentatul de la Charlie Hebdo şi Bataclan” nu se vor repeta.

”Acest lucru să nu-l vor facă doar profesorii, ci şi alte forţe puternice din ţara noastră”, a îndemnat el, propunând participarea celor ”a căror meserie este libertatea de exprimare”, precum avocaţii sau jurnaliştii.

În privinţa prezentării caricaturilor profetului Mahomed din Charlie Hebdo, ministrul francez al Educaţiei apreciază că ”subiectul nu este să le agităm, subiectul este că este normal să facem acest lucru”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.