Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că este nevoie de o modernizarea a Constituţiei. "Cu siguranţă e nevoie de o modernizare a capitolului care se referă la CCR", a adăugat el. În aceeaşi conferinţă, preşedintele a mai afirmat că întreaga societate a fost aruncată în haos de pandemie şi, evident, şi şcolile, şi că e clar să s-au luat decizii bune, dar s-au făcut şi erori. Întrebat în legătură cu faptul că tabletele promise nu au ajuns la elevi, preşedintele a răspuns că au început achiziţiile. dar că din varii motive ele nu au fost duse la bun sfârşit, însă lucrurile se vor rezolva. El a mai remarcat că Bucureştiul au depăşit indicele de 3 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus la mia de locuitori, la fel şi alte localităţi şi că este evident că sunt necesare noi restricţii. ”E de neînţeles că la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent”, a remarcat preşedintele, adăugând că atitudinea prefectului Capitalei este inacceptabilă şi nu trebuie să rămână fără urmări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

UPDATE - Iohannis: Am avut situaţii care nu au avut soluţii constituţionale simple, unele nu au avut deloc soluţii, vă amintesc doar de situaţia alegerilor anticipate care ar fi fost foarte bune pentru a intra cu un Guvern nou, un Parlament nou în această etapă

Întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, dacă se impune reforma CCR privind componenţa Curţii sau una mai largă, Iohannis a replicat: "Cu siguranţă, acum trebuie să ne ocupăm prima dată de legile justiţiei care trebuie reparate. Asta e etapa în care ne aflăm acum, dar am putut să vedem cu toţii că e nevoie de o modernizare a Constituţiei".

 
"Am avut situaţii care nu au avut soluţii constituţionale simple, unele nu au avut deloc soluţii, vă amintesc doar de situaţia alegerilor anticipate care ar fi fost foarte bune pentru a intra cu un Guvern nou, un Parlament nou în această etapă. Nu s-a putut. Cu siguranţă e nevoie de o modernizare a capitolului care se referă la CCR", a declarat Iohannis.
 
UPDATE - Iohannis: Societatea a fost aruncată în haos de pandemie, inclusiv şcolile.S-au luat decizii bune, dar s-au făcut şi erori / Despre tabletele pentru elevi: Au început achiziţiile.Din varii motive, nu au fost duse la bun sfârşit. Lucrurile se vor rezolva

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că întreaga societate a fost aruncată în haos de pandemie şi, evident, şi şcolile, şi că e clar să s-au luat decizii bune, dar s-au făcut şi erori, admiţând că şi el, şi autorităţile, învaţă din mers. Întrebat în legătură cu faptul că tabletele promise nu au ajuns la elevi, preşedintele a răspuns că au început achiziţiile. dar că din varii motive ele nu au fost duse la bun sfârşit, însă lucrurile se vor rezolva.

” Întreaga societate a fost aruncată în haos de pandemie şi evident şi şcolile. E clar să s-au laut soluţii bune, dar s-au făcut şi erori. Şi eu şi autorităţile învăţăm din mers. Dar nu cred că e cazul să mergem cu aceste evaluări – că totul este haotic. Există excepţii şi ele trebuie corectate,, a declarat preşedintele.
 
Chestionat în legătură cu faptul că în urmă cu 10 zile spunea că elevii sunt în siguranţă la scoală, iar acum şcolile sunt închise în mai multe judete şi în Bucureşti şi cu faptul că nu există încă acele tablete promise, unii copii neputând participa la cursuri, dar şi cine se face vinovat că există aceste lipsuri şi cine trebuie să si le asume, Iohannis a replicat: ”Guvernul lucrează la aceste chesiuini şi în fiecare zi mai apare câte un progres şi lucrurile se vor rezolva. Trebuie să ne obişnuim cu faptul că această pandemie ne-a luat pe nepregătite. Când a venit pandemia la noi, rezervele erau pe zero. Aşa le-a lăsat Guvernul PSD pe zero. De atunci gestionăm pandemia, acolo unde ar fi trebuit să existe o rezervă. S-a început cu achiziţiile de tablete. Din varii motive ele nu au fost duse la bun sfârşit, însă lucrurile se vor rezolva”.
 
UPDATE - Iohannis: Alegerile parlamentare au fost stabilite conform legii şi vor avea loc pe 6 decembrie

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că alegerile parlamentare au fost stabilite conform legii şi vor avea loc în 6 decembrie.

Iohannis a fost întrebat, luni, în conferinţa de presă, ce se va întâmpla cu alegerile parlamentare, în contextul în care numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a crescut în mai multe judeţe, iar liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că îşi doreşte consultări la Cotroceni pentru stabilirea datei.
 
"Alegerile parlamentare au fost stabilite conform legii şi vor avea loc pe 6 decembrie, iar în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei Parlamentul a aprobat Legea 55 şi autorităţile împreună cu Guvernul gestionează acest proces", a răspuns Iohannis.

Curtea Constituţională motivează în decizia de respingere a sesizării preşedintelui Klaus Iohannis şi cea a Executivului la legea prin care Parlamentul stabileşte data alegerilor parlamentare şi nu Guvernul, că „stabilirea datei alegerilor după expirarea mandatului Parlamentului se face prin lege organică, iar înainte de expirarea mandatului Parlamentului, prin lege ordinară”. Hotărârea Guvernului care stabileşte data alegerilor pe 6 decembrie, deşi a fost emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă, îşi încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a actului normativ criticat şi anume legea care spune că Parlamentul decide data alegerilor generale şi nu Executivul, mai arată judecătorii CCR în motivare. 

Premierul Ludovic Orban a declarat că s-au stabilit alegerile parlamentare pentru data de 6 decembrie, în baza prevederilor constituţionale şi în baza legislaţiei în vigoare. Orban a criticat deciziile Curţii Constituţionale şi a arătat că trebuie schimbată componenţa acesteia, pentru a elimina „politrucii”.

UPDATE - Iohannis: Atitudinea prefectului Capitalei şi modul în care a reacţionat sunt inacceptabile şi nu trebuie să rămână fără urmări

”Vreau să mă refer şi la situaţia epidemiologică actuală. Din nefericire, şi noi ne confruntăm cu o creştere accentuată a numărului de cazuri. Capitala a depăşit acel indice alarmant de 3 la mia de locuitori, fapt care plasează Bucureştiul în scenariul roşu. Alte localităţi sunt aproape de acest prag. Guvernul a stabilit metodologia şi măsurile specifice fiecărui scenariu, dar autorităţile lcoale sunt cele care au responsabilitatea de a le implementa”, a declarat preşedintele.

El a criticat faptul că în Bucureşti nu a existat un plan coerent pentru astfel de situaţii, apreciind că atitutdinea prefectului Gheorghe Cojanu nu poate rămâne fără urmări.

”E de neînţeles, deşi am văzut o creştere a cazurilor, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent comunicat în termeni clari, astfel încât populaţia să fie pregătită. Atitudinea prefectului Capitalei şi modul în care a reacţionat sunt inacceptabile şi nu trebuie să rămână fără urmări”, a subliniat Iohannis.

În opinia sa, cetăţenii sunt parteneri ai autorităţilor, iar autorităţile au obligaţia de a-i respecta.

”Asta înseamnă comunicarea clară şi unitară a deciziilor. Informarea din timp şi predictibilitate atunci când sunt necesare decizii care influenţează viaţa cetăţenilor. Presiunea pe spitale a crescut la cote uriaşe. Trebuie să acţionăm decisiv pentru a reduce povara de pe umerii sistemului medical”, a conchis preşedintele.

Premierul Ludovic Orban intenţionează să-l demită pe Prefectul Capitalei Gheorghe Cojanu, au declarat pentru News.ro surse guvernamentale. Traian Berbeceanu ar fi luat în calcul să fie înlocuitorul. Ministrul de Interne Marcel Vela a declarat, pentru News.ro, că la nivelul MAI a dispus „o evaluare a activităţii Instituţiei Prefectului Bucureşti de către Directia Generală pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului”.

 

ŞTIREA INIŢIALĂ - Conform deciziei Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, de la ora 00.00 din 20 octombrie purtarea măştii va fi obligatorie în spaţiile publice deschise de către persoanele cu vârsta de peste 5 ani, restaurantele şi cafenelele vor fi închise în interior, cinematografele, sălile de spectacole şi jocurilor de noroc vor fi şi ele închise, iar toate unităţile de învăţământ vor trece în scenariul roşu, inclusiv creşele şi universităţile de stat şi private.

Anterior, şeful Executivului a precizat, chestionat dacă e luată în considerare carantinarea unor zone din Bucureşti, că speră să nu ajungem acolo şi trendul infectărilor să scadă.

Referitor la o posibilă amânare a alegerilor parlamentare din 6 decembrie, Orban a spus: „Alegerile s-au ţinut în toate ţările. Orice zi în care actualul parlament dominat de o majoritate toxică PSD rămâne în funcţiune provoacă grave deservicii ţării”.

Chestionat ce se va întâmpla după cele 14 zile de restricţii, în a 15-a zi, prim-ministrul a răspuns: „Se va face evaluarea, din această cauză se instituie pe 14 zile, în cazul în care indicele cade sub 3 la mie, automat se reiau activităţile care au fost restricţionate. Am considerat că trebuie să curgă un interval de 14 zile pentru că toate aceste măsuri să dea efecte pentru stoparea răspândirii virusului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.