Situaţia agriculturii din România comparativ cu anii trecuţi şi cum a fost afectată de secetă, dar şi ce măsuri s-au luat şi mai pot fi luate pentru sprijinirea fermierilor, figurează printre temele importante care vor fi dezbătute la videoconferinţa „Agriculture Reloaded”, care va avea loc marţi, 6 octombrie, de la ora 10.00,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul va putea fi urmărit live pe www.news.ro, pe pagina de Facebook News.ro şi va fi transmisă live de televiziunea Profit.ro TV. 

Seceta din 2019, care a continuat în 2020, a devenit un fenomen care afectează tot mai mult agricultura românească, estimările iniţiale ale Ministerului Agriculturii fiind că aproximativ 1,6 milioane de hectare au fost afectate. Conform APIA, în urma verificărilor efectuate pentru ajutoarele fermierilor afectaţi de secetă au fost declarate eligibile până acum peste 28.000 de cereri de plată pentru o suprafaţă calamitată totală de 1.12 miloane de hectare, plăţile fiind făcute în luna septembrie şi urmând să continue.

Agricultura este afectată nu numai de secetă, ci şi de alte fenomene meteo extreme şi de aceea fermierii sunt ajutaţi prin ajutoare de stat, dar este bine să aibă recoltele asigurate din timp şi de aceea trebuie să conştientizeze importanţa asigurărilor agricole care îi protejează de urmările calamităţilor. În plus sunt necesare investiţii în infrastructura de irigaţii, de desecare şi drenaj, dar şi alte investiţii în business-urile agricole.

Aceste teme, dar şi altele, vor fi discutate la videoconferinţă de Adrian Pintea - director general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Nicolae Sitaru - preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR), Călin Matei - director general adjunct Groupama Asigurări, Ionel Arion - preşedinte Federaţiei Naţionale PRO AGRO, Nicolae Vasile – preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Florin Dan Scarlat - director general adjunct Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Viorel Marin - preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB).

De fapt, reprezentanţii principalelor asociaţii din agricultură vor prezenta în general problemele cu care se confruntă la videoconferinţa „Agriculture Reloaded”, organizată de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.

Agricultura României a fost, în ultimii ani, un motor de creştere economică, însă stadiul de dezvoltare generală şi business-ul în domeniu nu sunt la nivelul celor din statele dezvoltate. Anii trecuţi s-au înregistrat producţii record la diverse culturi, pe fondul unor condiţii meteo bune şi s-au evidenţiat multe iniţiative private dezvoltate cu entuziasm de agricultori. Valorificarea produselor agricole se bazează în general pe materii prime atât intern, cât şi la export şi nu pe produse finite care să adauge plusvaloare celor din domeniu, agriculturii în general şi economiei României.

Evenimentul îşi propune şi să ofere noi soluţii pentru creşterea business-ului agricol, de la organizarea muncii şi lanţului de prelucrare şi valorificare a produselor până la noile tehnologii în agricultură şi soluţii de finanţare şi dezvoltare, precum şi pentru protejarea agricultorilor în faţa unor condiţii meteo extreme, cum a fost seceta. Business-ul agricol trebuie în unele cazuri regândit, precum şi dezvoltat şi de aceea propunem: Agriculture Reloaded.

În ultimii ani, agricultura României a înregistrat rezultate din ce în ce mai bune, recordurile fiind în 2018. Agricultura reprezintă 4,1% din PIB-ul ţării. În 2019, România a produs 29,5 milioane de tone de cereale, în scădere cu 6,5% faţă de nivelul record de 31,6 milioane de tone din 2018.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la producţia de porumb şi la producţia şi suprafaţa cultivată de floarea soarelui. La grâu, România s-a situat pe locul patru, după suprafaţa cultivată, la fel şi la cartofi.

Balanţa comercială agricolă este debalansată de zootehnie, deoarece  autoconsumul este satisfăcut numai în proporţie de 26-27% din producţia internă. Anul trecut, România a avut un efectiv de 3,9 milioane de capete de porcine, însă o bună parte din purceii îngrăşaţi în România vin din import.

Parteneri ai evenimentului sunt Asociaţia Producătorilor de Porumb din România, Groupama Asigurări şi Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.

Mai multe detalii despre eveniment la: https://evenimente.news.ro/videoconferinta-news-ro-agriculture-reloaded-19460904

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.