Sancţiunile americane reimpuse de către Donald Trump Iranului constituie un ”efort pernicios” cu scopul de a strangula economia iraniană şi ”ruinează milioane de vieţi”, acuză Teheranul la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea, cu sediul la Haga, organizează săptămâna aceasta audieri cu scopul de a stabili dacă este competentă sau nu în dosarul depus de Iran, care consideră că sancţiunile americane încalcă un tratat de prietenie între cele două ţări.

Judecătorii CIJ urmează să se pronunţe în această problemă la o dată ulterioară.

Reprezentantul Teheranului, Hamidreza Oloumiyazdi, a declarat miercuri în instanţă că reimpunerea sancţiunilor constituie o ”încălcare evidentă” a unui tratat de prietenie care datează din 1955 între cele două ţări, care nu mai întreţin relaţii diplomatice de 40 de ani.

Washingtonul, care a pus capăt acestui tratat, consideră la rândul său că acest text nu are nimic a face cu diferendul în discuţie şi că Iranul l-a invocat doar cu scopul de a stabili competenţa CIJ, cea mai înaltă instanţă judiciară a ONU.

”Măsurile americane şi politica subiacentă a presiunii maxime nu ţin cont de fundamentul însuşi al dreptului internaţional”, a pledat Oloumiyazdi.

Sancţiunile cauzează ”dificultăţi şi suferinţe”, inclusiv o scădere-record a comeţului iranian, o cvasi-dublare a preţurilor mărfurilor alimentare şi efecte ”grave” asupra sistemului iranian de sănătate, a precizat el.

”Tot ceea ce contează acum pentru administraţia americană este să vadă dacă aceste măsuri reuşesc să distrugă economia iraniană şi să ruineze viaţa a milioane de iranieni”, a continuat Oloumiyazdi.

Statele Unite au cerut luni CIJ să respingă cererea Iranului vizând o ridicare a sancţiunilor americane reimpuse de către Donald Trump, catalogând comportamentul Teheranului drept o ”gravă ameninţare” la adresa securităţii mondiale.

Reprezentanţii Washingtonului au argumentat că CIJ nu este competentă să se pronunţe în această procedură, declanşată de Iran în 2018, după retragerea Statelor Unite din Acordul internaţional de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi reimpunerea unor sancţiuni unilaterale dure Republicii islamice.

Teheranul a început, anul trecut, să-şi intensifice activităţile nucleare, în urma restabilirii sancţiunilor de către Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.