Manvere militare comune NATO-Georgia au început luni în această fostă republică sovietică din Caucazul de Sud care vrea să adere la Alianţa Nord-Atlantică, spre marea nemulţumire a Rusiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 2.800 de militari din Statele Unite, Franţa, Marea Britanie şi Polonia participă la aceste exerciţii intitulate ”Noble Partner 2020” (”Partener nobil 2020”) şi care au loc în poligoane de antrenament la Vaziani şi Camp Norio, în apropiere de Tbilisi, capitala georgiană.

Aceste manevre sunt ”componenta cea mai importantă a eforturilor vizând să facă realizabilă integrarea euro-atlantică a Georgiei”, a subliniat premierul georgian Ghiorghi Gaharia, adersându-se militarilor în cadrul ceremoniei de deschidere.

Exerciţiile - care urmează să dureze până la 18 septembrie - sunt ”o garanţie a păcii ţării noastre” şi ”nu sunt îndreptate împotriva nimănui”, a dat el asigurări.

Georgia speră să adere la NATO, în pofida opoziţiei Moscovei, care consideră această eventuală aderare drept o atingere a sferei sale tradiţionale de influenţă.

În august 2008, Rusia şi Georgia au purtat un război-fulger de cinci zile, în urma căruia Moscova a recunoscut independenţa a două regiuni georgiene separatiste, Abhazia şi Osetia de Sud, în care îşi menţine o puternică prezenţă militară.

În 2008, liderii Alianţei au promis Georgiei, într-un summit NATO la Bucureşti, că, într-o bună zi, ”va fi membrp NATO”.

Însă NATO a lansat, până în prezent, procesul aderării Georgiei la Alianţa Nord-Atlantică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.