În contextul în care miercuri a început procesul atentatelor din ianuarie 2015, francezii susţin în proporţie de 59% publicarea în 2006 a caricaturilor din Charlie Hebdo despre profetul Mahomed, în urma cărora a avut loc un atentat sângeros, potrivit unui sondaj realizat atunci pentru La Croix.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Publicarea celor 12 caricaturi cu Mahomed în 2006 a declanşat, înaintea acestei drame, reacţii dure la adresa ziarului satiric. 

Două treimi din populaţia franceză afirmă că nu înţelege indignarea pe care aceste caricaturi o pot provoca musulmanilor. 

În schimb, 69% dintre musulmanii francezi chestionaţi cred că jurnaliştii "au greşit" când au publicat aceste desene, "căci reprezenta o provocare inutilă". 73% dintre musulmanii întrebaţi declară că înţeleg indignarea declanşată de aceste publicaţii, faţă de doar 29% dintre francezi.  

8% dintre francezi, o cincime fiind musulmani, nu condamnă atentatul de la Charlie Hebdo. O statistică care ia amploare la persoanele cu vârste între 15-24 de ani: 21% dintre tinerii francezi şi 26% dintre tinerii francezi musulmani nu-i condamnă pe jihadişti. 

La întrebarea "Imaginaţi-vă că vă aflaţi în ianuarie 2015 a doua zi după atentat, aţi participa la manifestaţiile viitoare?", 25% dintre francezii musulmani întrebaţi ar fi participat la "injuriile şi provocările din timpul ceremoniilor în onoarea victimelor". 

59% dintre musulmani ar fi participat la momentul de reculegere în memoria victimelor atentatului de la Charlie Hebdo, faţă de 80% dintre francezi în totalitatea lor. 

Potrivit Le Figaro, 61% dintre musulmanii chestionaţi sunt de acord cu afirmaţia că "Islamul este singura religie adevărată" şi 29% dintre ei aprobă fraza "Islamul este incompatibil cu valorile societăţii franceze". 

Această anchetă a fost făcută pe un eşantion de 1.020 de persoane reprezentative care trăiesc în Franţa metropolitană cu vârste de peste 15 ani, afirmă IFOP. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.