Presa nord-coreeană publică miercuri imagini cu Kim Jong Un în timp ce conduce o reuniune consacrată noului coronavirus şi ameninţării unui taifun, după ce starea sănătăţii sale a alimentat din nou tot felul de specualţii în străinătate în zilele precedente, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serviciile sud-coreene de informaţii au dezvăluit că dictatorul nord-coreean i-a delegat o parte a atribuţii surorii sale Kim Yo Jong, din cauza ”stresului”.

Un fost consilier al defuctului preşedinte sud-coreean Kim Dae-jung a scris pe Facebook că crede că Kim se află în comă, fără să prezinte vreo probă în acest sens.

Însă Kim a prezidat marţi o reuniune a celei mai înalte comisii a Partidului Muncitorilor (unic), scrie agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, al cărei subiect a fost reacţia Guvernului faţă de epidemia covid-19.

Coreea de Nord, care şi-a închis foarte rapid frontiera după ce covid-19 a apărut în China vecină, nu a confirmat nici măcar un caz de contaminare pe teritoriul său. O epidemie de mare amploare ar fi dezastruoasă în această ţară a cărei infrastructură de sănătate este notoriu de insuficientă.

Ziarul Rodong Sinmun a difuzat, la rândul său, imagini de la reuniune, în care Kim, îmbrăcat în alb, se adresează anturajului. Într-o imagine el pare să fumeze o ţigară.

Kim a arătat cu degetul ”anumite lacune” în eforturile de prevenire şi a cerut măsuri mai puternice în vederea remedierii acestor ”carenţe”, potrivit KCNA.

Phenianul a ordonat luna trecută plasarea în carantină a oraşului Kaesong, situat în apropierea frontierei cu Coreea de Sud şi a anunţatcă un transfug a fost arestat în localitate, după ce s-a întors ilegal din Sud şi că este suspectat că poartă virusul SARS-CoV-2.

Restricţiile au fost ridicate în urmă cu câteva săptămâni, iar acest caz de contaminare cu noul coronavirus nu a fost confirmat niciodată.

Reuniunea a vizat de asemenea măsuri de luat în vederea protejării populaţiei şi recoltelor înainte ca taifunul Bavi să atingă, săptămâna aceasta, Coreea de Nord.

Mai mulţi experţi relativizează credibilitatea zvonurilor recurente despre starea sănătăţii lui Kim Jong Un, iar serviciile sud-coreene de informaţii sunt departe de a avea mereu dreptate cu privire la realitatea situaţiei din Nord.

În primăvară, au apărut întrebări după ce Kim nu a mai fost văzut timp de trei săptămâni şi după ce presa oficială nu a difuzat nicio imagine cu el la marcarea, în aprilie, a naşterii bunicului său, Kim Il Sung, fondatorul regimului, care este cel mai important eveniment din calendarul politic nord-coreean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.