Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că avem din nou un record de infectări cu noul coronavirus, ceea ce este ”mult prea mult”. Şeful statului consideră că, dacă se iau măsuri stricte se pot organiza alegeri, iar despre moţiunea de cenzură anunţată de PSD a afirmat că este ”o măsură populistă, electoralistă, fără rost”. Potrivit şefului statului, provocarea pentru autorităţile locale este să găsească soluţii pentru ca elevii să meargă la şcoală în condiţii de siguranţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Klaus Iohannis, întrebat despre trecerea unor primari PSD la PNL: Pot să vă spun franc nu văd cu ochi buni aceste racolări/ Traseismul politic e o boală gravă a societăţii româneşti

”Pot să vă spun franc nu văd cu ochi buni aceste racolări. Simplu. Eu am fost dintotdeauna şi sunt şi acum împotriva traseismului politic. Traseismul politic e o boală gravă a societăţii româneşti. Eu nu mi-am schimbat opinia”, a afirmat Iohannis.

Deputatul USR Ionuţ Moşteanu afirmă, vineri, că, doar în ultimele zile, peste 30 primari PSD s-au transferat la PNL, aceştia adăugându-se ”altor zeci de traseişti - primari şi viceprimari PSD transferaţi deja”. ”PNL nu a înţeles nimic din votul la europarlamentare şi prezidenţiale”, afirmă deputatul.

UPDATE: Iohannis: Provocarea pentru autorităţile locale este să găsească soluţii pentru ca elevii să meargă la şcoală în condiţii de siguranţă

“Toate aceste chestiuni trebuie lămurite în plan local. De aceea am subliniat că decizia se descentralizează. Nu e posibil să stabilim la Bucureşti dacă într-o şcoală din Brăila poate să înceapă anul şcolar sau nu. Provocarea acum pentru primari, consilieri, conducerea consiliilor judeţene e să găsească soluţii în fiecare judeţ şi localitate pentru ca acolo copiii să meargă la şcoală în condiţii de siguranţă. Dacă un primar spune că nu are soluţii, atunci nu văd de ce ar candida în continuare pentru poziţia de primar”, a afirmat Klaus Iohannis.

UPDATE: Klaus Iohannis, despre moţiune: O măsură populistă, electoralistă, fără rost/ Cu certitudine nu cred că vom avea un Guvern PSD

”Atunci când a fost înlăturat din fericire Guvernul PSD, în toamna anului trecut, toată lumea a ştiut că avem un Guvern minoritar cate trebuie să gestioneze afacerile publice până se fac alegerile parlamentare. După scurt timp, PSD a făcut o pasiune pentru moţiune de cenzură. Nu trebuie, după părerea mea să plece. E o măsură populistă, electoralistă, fără rost. Mai e puţin timp până la alegeri. De ce să depui moţiune de cenzură? PSD vrea să arate că se opune unui Guvern care pregăteşte alegerile. Asta vom urmări cu mare atenţie dacă trece sau nu. Am avut situaţii când a trecut şi situaţii când nu a trecut. Eu nu îmi doresc să treacă moţiunea”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat despre moţiunea de cenzură.

În ceea ce priveşte coaliţia post-moţiune, Iohannis a afirmat: ”Hai să vedem moţiunea, vom face apoi consultări. Cu cerctitudine nu cred că vom avea un Guvern PSD”.

UPDATE: Klaus Iohannis a fost întrebat care ar fi scenariul pentru amînarea alegerilor şi a precizat că, dacă se iau măsuri snitare stricte, se pot organiza alegerile. 

”Aşa funcţionează democraţia. Din când în când se ţin alegeri. Ele trebuiau ţinute în iunie. Nu s-au putut ţine atunci fiindcă nu s-a găsit o cale de organizare cu măsuri suficiente. Acum, Parlamentul a stabilit pe 27 alegerile. Asta nu am stabilit nici eu, nici Guvernului, asta să fie clar în caz că cineva acuză pe cineva. Dacă se iau măsuri sanitare stricte se pot ţine alegeri. Însă care e numărul critic când nu se mai pot ţine alegeri, asta trebuie să ne spună Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică”, a afirmat Iohannis. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Avem un record total nedorit. Este prea mult, este mult prea mult şi vă invit pe toţi – purtaţi mască, păstraţi distanţa ca să scăpăm de această pandemie.”, a afirmat Klaus Iohannis, la începutul declaraţiei de presă. 

Preşedintele a precizat că a discutat cu ministrul Sănătăţii pe tema pandemiei.

”În acest context, am discutat azi la prânz cu ministrul Sănătăţii, fiindcă am observat un interes deosebit pentru evoluţia epidemiei, dar şi pe tema vaccinurilor combaterii acestei boli. E important pentru români să ştie că la acest moment în UE nu există un vaccin aprobat, însă UE sprijină mai multe proiecte de cercetare şi sperăm ca în viitorul apropiat să beneficiem de un vaccin. România s-a înscris la prima etapă pentru 10 milioane de doze de vaccin, atunci când el va fi disponibil în UE. Nu există încă un vaccin aprobat la nivelul UE. E o temă care, din păcate, va reveni, e o temă care uşor înţeles produce îngrijoare”, a mai declarat Iohannis.

Şeful statului a afirmat că, în contextul alegerilor locale şi al începutului anului şcolar, ”trebuie să ne asigurăm că toate măsurile pentru a proteja sănătatea cetăţenilor sunt luate”.

”În acest sens am vrut să ştiu foarte detaliat de la ministrul Sănătăţii ce măsuri sunt pregătite”, a mai afirmat Iohannis. 

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, miercuri, 1.415 noi cazuri de infectare cu coronavirus, dar şi 43 de decese ale unor persoane infectate. Este cel mai mare număr zilnic de cazuri înregistrate până acum.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.