Fostul preşedinte american Barack Obama condamnă trimiterea de către Guvernul succesorului său Donald Trump a unor agenţi federali împotriva unor ”manifestanţi paşnici” şi efortul autorităţilor de ”a ataca dreptul la vot” al americanilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primul preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite şi-a implorat concetăţenii să participe la alegerile de la 3 noiembrie, ”între cele mai importante în multe privinţe”, la funeraliile, la Atlanta, joi, ale uneia dintre cele mai respectate figuri a luptei în favoarea drepturilor civice, John Lewis.

În pofida progreselor înregistrate din anii '60, marcaţi de reprimarea unor activişti de culoare ca John Lewis, ”putem în continuare să ne vedem Guvernul federal trimiţând agenţi să folosească gaze lacrimogene şi bastoane împotriva unor manifestanţi paşnici”, a deplâns Obama.

Donald Trump, care speră să obţină al doilea mandat - pozând în garantul ”legii şi ordinii” - a trimis la Portland, în nord-vestul Statelor Unite aproximativ 100 de agenţi care, purtând ţinută paramilitară, au procedat la arestarea unor zeci de manifestanţi antirasişti, pe care-i acuză de ”revoltă”.

”În timp ce noi ne aflăm aici, cei de la putere fac tot posibilul să descurajeze oamenii să se ducă la vot”, şi-a exprimat regretul Barack Obama, citând ”închiderea unor secţii de votare”, ”legi restrictive” care complică înscrierea ”minorităţilor şi studenţilor” la vot şi o ”slăbire a serviciilor poştale” care transportă votul prin corespondenţă.

”Ca John, va trebui să ne batem şi mai mult pentru a apăra cel mai puternic instrument de care dispunem: dreptul de vot”, a subliniat Barack Obama, în aplauzele celor prezenţi.

Fostul şef al statului a făcut aceste declaraţii în urma unui tweet provocator al preşedintelui Donald Trump, care a evocat o amânare a alegerilor, în pofida faptului că această decizie nu-i stă în putere.

Maii multe state americane vor să facă votul prin corespondenţă mai accesibil, pentru a limita cât maimult posibil o răspândire a covid-19, însă Donald Trump dă asigurări că acest lucru riscă să cauzeze ”fraude” masive.

Mai multe state autorizează acest sistem de vot de ani de zile, iar niciun studiu serios nu a semnalat, până acum, probleme majore.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.