Prefectul judeţului Buzău, Leonard Dimian solicită demiterea din funcţie a comisarului-şef al Gărzii de Mediu Buzău, Carmen Ichim, acuzând-o de incompetenţă. Solicitarea de demitere a lui Ichim vine după ce recent au fost găsite pe un teren aflat la marginea unui cartier din municipiul Râmnicu Sărat cantităţi importante de deşeuri animaliere, prefectul spunând ca instituţia pe care o conduce a identificat şi alte situaţii grave în judeţ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Semnalul de alarmă pe care l-am tras săptămâna trecută nu ascunde rele intenţii sau interese. Cazul de la Râmnicu Sărat nu este singular. Acolo este o anchetă în desfăşurare, dar ce am constatat la faţa locului este grav. Ancheta pe care o derulează organele abilitate va stabili cu exactitate proporţiile situaţiei care trenează în acea zonă, iar vocile locuitorilor din Cartierul Parhon din Râmnicu Sărat care se plâng de mirosul insuportabil şi de mizerie stau mărturie că acolo chiar vorbim de un dezastru ecologic. Această relaxare cu care este tratat cazul de la Râmnicu Sărat şi cu care se încearcă declinarea responsabilităţii este în antiteză cu interesul manifestat la izbucnirea pandemiei de coronavirus în cazul taberei Arbănaşi”, arată prefectul Leonard Dimian, luni, într-un conunicat de presă.

Prefectul judeţului Buzău, Leonard Dimian, o acuză pe Carmen Ichim de  incompetenţă şi mai spune că sunt destule cazuri în judeţ unde Garda de Mediu nu acţionează şi încearcă să acopere neregulile.

”Interesul «fardat» pe care îl manifestă conducerea Gărzii de Mediu faţă de poluarea din judeţul nostru trebuie să înceteze şi de aceea am cerut demiterea doamnei Carmen Ichim de la conducerea Comisariatului Judeţean de Mediu Buzău pentru incompetenţă. În urma unor controale tematice desfăşurate de echipe ale Instituţiei Prefectului în mai multe comune ca urmare a numeroaselor sesizări de la cetăţeni am descoperit mormane imense de deşeuri aruncate pe câmpuri. Verneşti, Siriu, Pănătău sau Calvini sunt localităţi aproape sufocate de gunoaie şi în care autorităţile nu depun eforturi pentru a menţine mediul curat şi au găsit ca soluţie îngroparea deşeurilor.  În toate aceste situaţii, Garda de Mediu îşi arată ineficienţa, pasează responsabilitatea şi, în loc să tragă la răspundere vinovaţii şi să ia măsuri, încearcă să ascundă neregulile. Aici vin din nou cu un exemplu din localitatea Beceni, unde comisarii de mediu au avut drept scop schimbarea declaraţiei unui localnic care s-a adresat instituţiilor centrale după ce a constatat că primăria din comună depozitează gunoiul menajer pe un teren viran, apoi incendiază aceste gunoaie. Totodată vidanja primăriei deversează regulat în pârâul Slănic dejecţiile colectate contracost din fosele cetăţenilor”, se mai arată în comunicatul semnat de prefectul Leonard Dimian.

Şefa Gărzii de Mediu Buzău, Carmen Ichim, a anunţat că va clarifica acuzele aduse la adresa sa şi a instituţiei pe care o conduce.

Săptămâna trecută poliţiştii şi inspectorii DSVSA au descins la Râmnicu Sărat unde au găsit pe un teren din apropierea unui abator din municipiu gropi ilegale de deşeuri. Grămezi cu resturi de origine animală au transformat zona într-un focar de infecţie, iar localnicii unui cartier din apropiere au solicitat ajutorul Prefecturii care a demarat o anchetă pentru a stabili cine se face vinovat de depozitarea resturilor animaliere în zonă.

Carmen Ichim se află la conducerea Gărzii de Mediu Buzău de 15 ani, cu o pauză de doi ani şi jumătate între anii 2017 şi 2019 când a fost prefect al judeţului şi l-a avut ca subaltern pe Leonard Dimian care a înlocuit-o în funcţie în decembrie 2019. 

La finele lunii februarie, odată cu declanşarea epidemiei de coronavirus, când autorităţile judeţene au identificat primul spaţiu de carantinare destinat persoanelor sosite din ţările cu risc crescut de infecţie cu Covid-19, comisarul-şef al Gărzii de Mediu a atras atenţia că spaţiul identificat de Prefectură nu ar fi conform din punct de vedere al regulilor de mediu care trebuie respectate.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.