Şeful Statului Major Interarme Mark Milley cere în mod public schimbarea numelui bazelor militare americane care onorează generali confederaţi, o ideea căreia comandantul suprem Donald Trump i se opune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zece baze aparţinând Forţelor terestre (US Army), situate toate în sudul ţării, poartă numele unor foşti militari sudişti din Războiul de Secesiune, care sfâşiat Statele Unite din 1861 în 1865, în proncipal cu privire la sclavie.

După moartea lui George Floyd, un afroamerican ucis în timpul unei arestări de către un poliţist alb, s-au ridicat voci în favoarea schimbării numelor acestor baze.

Decizii ”politice” au condus la punerea numelor acestor baze militare şi sunt necesare din nou decizii politice pentu a li se schimba numele, a declarat generalul Milley într-oaudiere în Congres.

”Ceea ce priveşte armata este caracterul clivant” al acestor nume, a apreciat el, subliniind totodată că armata americană este una dintre instituţiile în care minorităţile sunt cele mai reprezentate.

În cadrul Forţelor terestre, cărora le aparţin aceste baze, proporţia militarilor aforamericani este de peste 20%, chiar de 30% în anumite unităţi, a subliniat Milley.

”Aceşti tineri militari care merg într-o bază ca Fort Hood, Fort Bragg sau alta (...) îşi pot aminti că acest general a luptat” pentru un sistem ”care l-ar fi putut ţine pe unul dintre strămoşii săi în sclavie”, a declarat el.

”Trebuie să examinăm serios simbolurile, steagurile confederate, statuile şi bazele”, a îndemnat generalul, care spus vorbe grele despre generalii sudişti.

Războiul de Secesiune ”era un act de rebeliune, era un act de trădare a Uniunii şi steagului american, a Constituţiei”, a denunţat el. ”Aceşti ofiţeri au trădat”.

Cea mai mare bază americană din ţară, Fort Bragg, în North Carolina, poartă numele fostului general al armatei secesioniste Braxton Bragg, care este cunoscut mai ales prin faptul că a pierdut Bătălia de la Chattanooga în 1863.

Baza Fort Hood, în Texas, a fost numită în onoarea generalului John Bell Hood, cunoscut prin faptul că a suferit numeroase înfrângeri pe câmpul de luptă. Potrivit istoricilor, el avea tendinţa să-şi acuze subordonaţii de aceste înfrângeri.

La începutul lui ”iunie”, când şeful Pentagonului Mark Esper s-a declarat ”deschis” unei schimbări a numelor acestor baze, Donald Trump a subliniat că aceste baze face parte din ”moştenirea americană” şi a subliniat că guvernul său ”nici măcar” nu va studia această evetualiatte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.