Două lucrări de Ştefan Câlţia au fost adjudecate în Licitaţia de artă contemporană şi postbelică, organizată joi seară de Artmark, la preţuri de peste 30.000 de euro fiecare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele mai importante loturi, lucrarea "Ianus pe apă", ulei pe pânză, pictată în 2001de Ştefan Câlţia, a fost adjudecată contra sumei de 37.500 de euro, iar "Spectacol" - ulei pe pânză din 1998, a fost vândut pentru 33.500 de euro.

Potrivit prezentării de pe site-ul casei de licitaţii, în lucrarea "Ianus pe apă" se disting două tipuri de personaje: pe de o parte, personajele umane, cu figurile lor hieratice asemenea unor îngeri pământeni, respectiv personajul animal, întruchipat prin motivul peştelui.

În opera lui Ştefan Câlţia, funcţia personajului este crucială.  Există două tipuri iconografice: personajul uman şi personajul animal.

"Spectacol", de Ştefan Câlţia

În ceea ce priveşte lucrarea "Spectacol", artistul dezvăluie un mic “teatru al lumii”, încărcat de simboluri, un univers de viaţă filtrat prin raţiune şi cultură, cu personaje surprinse în interpretarea rolului asignat de Creator.

Între cele 178 de loturi, "Arlechin", de Corneliu Baba, a fost adjudecat la preul de 10.000 de euro, iar un "Autoportret" a fost vândut contra sumei de 6.000 de euro.

"În poiană", de Constantin Piliuţă

Printre alte lucrări adjudecate se află: bronzul "Muză" de Marcel Guguianu - la 11.000 de euro, "Păpădii"şi "Balet", de Constantin Piliuţă, fiecare la preţul de 3.500 de euro. 

În aceeaşi sesiune, artiştii români contemporani au donat 24 de lucrări Crucii Roşii pentru susţinerea programelor sociale de ajutorare a persoanelor nevoiaşe afectate de pandemia de COVID-19. Printre artiştii care s-au alăturat proiectului s-au numărat: Şerban Savu, Mircea Cantor, Marius Bercea, Andrei Gamarţ, Saddo (Raul Operea), Ana Bănică, Vlad Nancă, Marilena Preda Sânc. 

Tabloul "After Dinner Critique", de Marius Bercea, a fost vândut pentru 8.000 de euro, "Patrula", de Şerban Savu şi "Don Quijote" de Ioan Sbârciu au fost vândute fiecare cu 6.000 de euro. De asemenea, "Maternitate", de Mircea Cantor, a fost adjudecat la 4.000 de euro, în timp ce "Familie", de Dorin Coltofeanu, a fost cumpărat pentru suma de 1.500 de euro.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.