Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, a adoptat - la exact o lună de la moartea lui George Floyd, care a provocat în Statele Unite o mişcare istorică de protest faţă de rasism - un proiect de lege privind o reformă profundă a poliţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Textul - care poartă numele acestui afroamerican ucis de poliţist alb la Mineeapolis la 25 mai - este sortit însă eşecului în Senatul majoritar republican.

În pofida voinţei afişate a celor două partide de a ajunge la o reformă, poziţiile lor sunt atât de diferite, încât un acord rapid pare dificil de atins înaintea intrării în vacanţa parlamentară, la 3 iulie.

”Exact acum o lună, George Floyd a spus ultimele cuvinte «Nu pot să respir» şi a schimbat traiectoria istoriei naţiunii noastre”, a declarat joi, în hemiciclu, înainte de vot, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi.

Prin adoptarea acestui text, Camera inferioară a Congresului ”îi onorează viaţa şi pe ale tuturor celor uciţi în brutalităţile poliţiei, spunând «să nu se mai repete niciodată»”, a adăugat ea.

Textul a fost adoptat în aplauze cu 236 la 181 de voturi. Trei republicani l-au susţinut.

Între marile puncte de discordie cu republicanii, textul democrat prevede o interzicere pur şi simplu a prizelor strangulării şi atacă larga imunitatea de care se bucură poliţiştii americani.

El prevede de asemenea sfârşitul - în infracţiunile legate de stupefiante - a mandatelor de percheziţie care le permit agenţilor să intre fără să bată la uşa suspecţilor.

În timpul unei astfel de intervenţii, Breonna Taylor - o infirmieră de culoare în vârstă de 26 de ani - a fost ucisă prin împuşcare, în propria casă, în martie, de către poliţişti care au greşit adresa.

Donald Trump - care are doar o putere limitată asupra poliţiei la nivel federal - a semnat la 16 iunie un decret prin care interzice prizele strangulării - mai puţin în cazul în care este în pericol viaţa poliţistului - şi prin care dispune o reformă limitată a forţelor de ordine.

El a îndemnat Congresul să înscrie rapid în legislaţie măsuri mai complete.

Democraţii au blocat miercuri, în Senat, un text republican de reformă a poliţiei care nu mergea atât de departe.

Autorul proiectului republican de lege, Tim Scott - singurul senator republican de culoare - şi Donald Trump acuză opoziţia de faptul că nu vrea să ajungă la o înţelegere înaintea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare de la 3 noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.