Treispreze combatanţi din cadrul unei facţiuni irakiene proiraniene au fost arestaţi în noaptea de joi spre vineri de către forţe antiteroriste în legătură cu tiruri de rachetă vizând interese americane - o premieră, în contextul în care acest tip de atacuri nu a încetat de opt luni, au declarat oficiali pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O sursă guvernamentală şi doi oficiali din cadrul serviciilor de securitate au declarat că cei 13 bărbaţi au fost arestaţi într-un cartier din sudul Bagdadului, în posesia mai multor rampe de lansare de rachete.

Aceste surse au precizat că bărbaţii fac parte din Brigăzile Hezbollah, cea mai radicală facţiune loială Iranului din Irak, pe care Washingtonul o acuză cu regularitate de faptul că se află în spatele tirurilor cu rachetă vizând militari şi diplomaţi americani în Irak.

Cel puţin 33 de atacuri au vizat militari sau diplomaţi americani în Irak din octombrie 2019, dintre care şase în ultimele săptămâni.

O mână dintre aceste atacuri au fost revendicate de grupări obscure, paravane ale unor facţiuni armate proiraniene potrivit unor experţi.

Un semn al faptului că situaţia îngrijorează la cel mai înalt nivel, premierul Mustafa al-Kazimi a dedicat recent un Consiliu de Securitate - o formulă redusă a cabibetului - acestei probleme a rachetelor şi s-a angajat să-i facă să plătească pe autori.

În noaptea de joi spre vineri au intervenit unităţi de elită antitero - cele mai bine echipate şi antrenate din ţară, create de americani în urma invziei din 2003. Ele sunt trimise în operaţiunile cele mai delicate.

Această nouă fermitate coincide cu lansarea, la 11 iunie, a unui ”dialog strategic” menit să redefinească cooperarea între Bagdad şi Washington, de la care experţi spun însă că nu aşteaptă mare lucru.

Militarii americani - 5.200 anul trecut, înaintea retragerii mai multor sute dintre ei, din cauza rachetelor şi noului coronavirus - sunt vizaţi de o hotărâre de expulzare adoptată de Parlamentul irakian, dar care nu a fost pusă vreodată pusă în aplicare de către Guvern.

”FORŢE DE OCUPAŢIE”

Tensiunile dintre Statele Unite şi Iran - inamici juraţi care-şi dispută influenţa în Irak - au degebrat în ultimele luni, iar asasinatul la începutul lui ianuarie al generalului iranian Qassem Soleimani şi a ”locotenentului” său irakian la Bagdad aproape că a condus la izbucnirea unui război.

Irakul are însă un nou Guvern, care este considerat mai proamerican, iar tirurile de rachetă - în care au fost ucişi trei americani şi un britanic în ultimele luni - au trecut printr-o perioadă de acalmie, după care au fost reluate.

Brigăzile Hezbollah fac parte din Hashd al-Shaabi, o coaliţie paramilitară favorabilă Iranului, integrată în rândul forţelor de securitate irakiene.

Hashd, care a luptat împotriva grupării Statului Islamic (SI) alături de trupele coaliţiei antiteroriste internaţionale condusă de Statele Unite, a devenit o instituţie de neocolit în ţară şi este alcătuită din mii de combatanţi şi este al doilea bloc în Parlament.

Hashd afirmă că nu are nicio legătură cu tirurile de rachetă.

La rândul lor, Brigăzile Hezbollah au salutat, fără să revendice, tiruri sângeroase vizând militari americani şi britanici, denunţând ”forţe de ocupaţie”.

Numărul membrilor şi nivelul antrenamentului combatanţilor lor fac din Brigăzile Hezbollah, potrivit specialistului Michael Knights, "a treia forţă a «axei rezistenţei» iraniene în Orientul Mijlociu, după Gardienii Revoluţiei din Iran şi Hezbollahul libanez”, de la care şi-a luat numele, dar de care nu este legată dn punct de vedere organizaţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.