Autorităţile tunisiene au anunţat marţi că anchetează scoaterea din ţară fără autorizaţie a unor obiecte de patrimoniu din perioada regimului bei, între care manuscrise din secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea, puse în vânzare la Paris.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O sută paisprezece piese de "o mare valoare istorică au fost scoase în a doua jumătate a lunii martie, fără niciun fel de autorizaţie oficială şi în plină izolare în ţară", a dezvăluit pentru AFP Faouzi Mahfoudh, director al Institutului Naţional al Patrimoniului. 

Aceste obiecte "nu aparţin niciunui muzeu de stat": este vorba despre "proprietăţi private" care aparţin descendenţilor unui demnitar bei, a afirmat el. 

Sub titlul "Colecţia unui demnitar la Curtea beiului", au fost puse în vânzare de o casă pariziană, la 11 iunie, prin intermediul site-ului Drouot. 

Manuscrise religioase şi de poezie, corespondenţă oficială, aceste obiecte au aparţinut lui Lahbib Djellouli (1857-1957), fost ministru de Justiţie al beiului, suveran tunisian, transmise fiului său Ahmed, decedat în 2011. 

Printre obiecte se află şi un Coran care i-a aparţinut lui Mohamed el-Moncef Bey (1881-1948), bei al Tunisului destituit în 1943 şi penultimul reprezentant al dinastiei huseinite. 

"Autorităţile trebuie să facă orice pentru a opri această vânzare, pentru că aceste obiecte au o valoare inestimabilă şi fac parte din istoria ţării", a subliniat Faouzi Mahfoudh. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.