Fostul preşedinte democrat Barack Obama i-a răspus sobru - îndemnând la vot - succesorului său republican Donald Trump, care evocă de mai multe zile un ”Obamagate” răsunător despre care nu furnizat însă niciun element, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Votaţi!”, a îndemnat Obama

Cu mai puţin de o jumătate de an înaintea alegerilor prezidenţiale, miliardarul newyorkez îşi multiplică atacurile la adresa fostului şef de stat, repetând această formulă-şoc ce evocă scandalul Watergate, care l-a împins pe Richard Nixon la demisie.

Această teorie a complotului, lansată iniţial de către site-uri ultraconservatoare, sugerează că preşedintele democrat ar fi folosit, în ultimele săptămâni ale mandatului săi, aparatul judiciar pentru a-i face rău cu orice preţ lui Donald Trump.

Întrebat în urmă cu câteva zile, într-o conferinţă de presă, despre această misterioasă crimă de care s-ar face vinovat predecesorul său, locatarul Casei Albe s-a eschivat.

”Ştiţi despre crimă este vorba. Este evident pentru toată lumea”, a răsouns Trump.

Trump a făcut joi un nou pas şi a îndemnat Congresul să ancheteze, rămânând în continuare evaziv cu privire la faptele pe care i le reproşează.

”Dacă aş fi eu senator sau ales în Cameră, prima persoană pe care aş chema-o la audieri în ceea ce este, de separte, cel mai mare scandal din istoria Statelor Unite, ar fi fostul preşedinte Obama. El ştie tot”, a scris Trump de Twitter, îndemnându-l pe senatorul republican Lindsey Graham, unul dintre apropiaţii săi, să treacă la treabă.

Însă mulţi aleşi din tabăra sa republicană nu îl susţin.

”Cred că nu e oportun ca eu să fac asta”, i-a răspuns locatarului Casei Albe Lindsey Graham, preşedintele Comisiei Judiciare din Senat.

Timp de ani de zile, înainte să se lanseze în cursa la fotoliul de la Casa Albă, Donald Trump a răspândit o teorie a complotului susţinută de către unele medii de extremă dreapta şi care pune la îndoială locul naşterii lui Barack Obama, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, iar astfel legitimitatea sa de a conduce ţara.

”Nu avem timp pentru acest fel de prostii”, i-a răspuns cel de-al 44-lea preşedinte atunci, care a fost nevoit să organizeze o conferinţă de presă la Casa Albă în care a făcut public actul naşterii sale, pentru a închide această polemică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.