Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian l-a convocat pe ambasadorul Chinei în Franţa, Lu Shaye, pentru a-i transmite ”dezaprobarea” faţă de ”anumite declaraţii recente” cu privire la noul coronavirus, a anunţat el într-un comunicat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mi-am făcut cunoscută dezaprobarea faţă de anumite declaraţii recente ambasadorului Republicii Populare China în Franţa, în cadrul convocării sale la Ministerul Europei şi Afacerilor Externe”, a anunţat marţi şeful diplomaţiei franceze.

”Anumite luări de poziţie publice recente ale reprezentanţilor Ambasadei Chinei în Franţa nu sunt conforme calităţii relaţiei bilaterale între ţările noastre”, afirmă ministrul, referindu-se la o campanie dezlănţuită a Ambasadei care laudă ”victoria” Guvernului chinez în lupta împotriva noului coronavirus şi criticarea gestionării Occidentului a pandemiei.

Ambasada Chinei în Franţa a publicat duminică pe site un lung text intitulat ”Restabilirea faptelor distorsionate - Observaţii ale unui diplomat chinez în post la Paris”.

Occidentalii sunt acuzaţi în acest text de denigrarea pe nedrept a Chinei, după ce au catalogat maladia covid-19 drept ”mică gripă” la începutul epidemiei.

De asemenea, americanii sunt criticaţi din cauză că l-au destituit pe comandantul portavionului nuclear USS Theodore Rosevelt, al cărui echipaj a fostcontaminat.

În text sunt criticaţi totodată - fără probe - membri ai personalului francez din azile de bătrâni (Ehpad) din cauză că şi-au ”abandonat posturile de pe o zi pe alta (...) lăsând să moară pensionari de foame şi de boală”.

”Covid-19 este o pandemie care atinge toate  continentele şi toate societăţile. În faţa virusului şi consecinţelor asupra economiilor noastre, polemicile nu au ce căuta, iar Franţa acţionează hotărât în favoarea unităţii. solidarităţii şi celei mai mari cooperări internaţionale”, subliniază marţi Ministerul franez de Externe în acest comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.