Conducătorii ai trei organizaţii multilaterale însărcinate cu alimentaţia, sănătate şi comerţul - FAO, OMS şi OMC - avertizează cu privire la riscul unei crize alimentare mondiale, în contextul unor perturbări ale pieţelor de mărfuri agricole, lipsa forţei de muncă pe câmp, protecţia deficitară a salariaţilor din sectorul agroalimentar de noul coronavirus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unele ţări exportatoare de cereale de bază sunt tentate să-şi reţină recoltele, de frica unor lipsuri ulterioare sau a scăderii preţurilor, însă alte ţări, mai fragile, aflate la celălalt capăt al lanţului alimentar mondial, riscă să se confrunte cu penurii grave, avertizează cele trei organizaţii.

”Incertitudinile legate de disponibilitatea hranei pot declanşa un val de restricţii în exploatare”, care să provoace la rândul ei ”o penurie pe piaţa mondială”, subliniază chinezul Qu Dongyu, care conduce Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi brazilianul Roberto Azevedo, conducătorul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Ei consideră că este ”importantă” asigurarea schimburilor comerciale, ”în vederea evitării unor penurii alimentare” mai ales în ţările cele mai sărace.

Poate fi vizată de acest avertisment Rusia - primul exportator mondial de grâu, ai cărei minişti ai Economiei şi al Agriculturii au apărat la începutul săptămânii un proiect vizând o limitare a exporturilor ruse de cereale la şapte milioane de tone din aprilie în iunie, au declarat pentru AFP mai multe cabinete de curtaj de pe piaţa europană a grâului.

Miercuri, în aşteptarea aprobării de către Guvern a acestei propuneri, Rusia a hotărât să vândă un milion de tone de grâu provenind din stocurile sale de rezervă pe piaţa sa internă, cu scopul de a limita creşterea preţurilor pe plan intern, a anunţat miercuri dimineaţa cabinetul Agritel. Măsura vizează scăderea presiunii.

Experţi de la FAO, agenţia ONU însăcrinată cu agricultua şi alimentaţia, avertizează că ”restricţiile la export” conduc uneori la foamete în alte colţuri ale globului.

”REVOLTE ALE FOAMETEI”

După criza financiară din 2007, ”câteva ţări producătoare de orez, ca India şi Vietnamul, au impus restricţii la export, deoarece erau îngrijorate de creşterea preţurilor, ceea ce a făcut, în schimb, să crească preţul la nivel mondial şi a contribuit la crearea unor revolte ale foametei îna numite ţări în curs de dezvoltare”, aminteşte Abby Abbassian, economistul principal la FAO, contactat telefonic de AFP la Roma.

Cele trei organizaţii internaţionale îşi exprimă îngrijorarea şi cu privire la alţi factori care ameninţă lanţul alimentar mondial.

”Încetinirea circulaţiei muncitorilor din industria agricolă şi alimentară” blochează numeroase agriculturi occidentale. Odată cu închiderea frontierelor din cauza noului coronavirus, ele se trezesc toate în acelaţi timp dependente de mâna de lucru venită din altă parte - latinoamericani în Statele Unite, magrebieni la recoltat de căpşuni în Spania, turişti europeni în Australia, muncitori agricoli din Europa de Est în câmpurile de sparanghel din Germania.

Altă za care provoacă îngrijorări - ”întârzierile la frontieră a containerelor” cu mărfuri, care antrenează o ”risipă de produse perisabile şi o creştere a risipei alimentare”.

În cea mai puternică perioadă a crizei în China, nave încărcate cu containere cu lapte praf provenind din Europa nu au putut fi descărcate din cauza mâinii de lucru în porturi, de exemplu.

De asemenea, în timp ce salariaţi din embelamticul magazin american Whole Foods - proprietatea Amazon - intră în grevă de teamă pentru sănătatea lor, din cauza noului coronavirus, cele trei organizaţii îşi exprimă îngrijorarea, totodată, faţă de nevoia ”protecţiei” personalului din producţia alimentară sau din distribuţie.

Grija lor este atât ”micşorarea răspândirii virusului” în acest sector, cât şi ”menţinerea lanţurilor de aprovizionare alimentară”. În vremea pandemiei, alimentaţia a devenit prioritară pentru sute de milioane de persoane izolate în lume.

”Atunci când este vorba despre protejarea sănătăţii şi stării de bine a cetăţenilor lor, ţările trebuie să se asigure că ansamblul măsurilor comerciale nu perturbă lanţul de aprovizionare alimentar”, rezumă şefii FAO, OMS şi OMC.

”În perioade ca aceasta cooperarea internaţională este esenţială”, subliniază ei.

”Trebuie să ne asigurăm că reacţia noastră faţă de pandemia covid-19 nu crează, în mod involuntar, penurii nejustificate de produse esenţiale şi nu exacerbează foametea şi malnutriţia”, conchid ei.

”Ne aflăm doar la începutul acestei crize”, consideră economistul Abby Abassian, în opinia căruia nu este vorba despre o criză a producţiei, ci mai ales de o criză a transportului şi logisticii.

El consideră că situaţia din India va fi hotărâtoare în continuare. ”Recoltele încep în câteva săptămâni, fluiditatea pieţelor trebuie să fie asigurată”, avertizează el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.