Autorităţile iraniene au anunţat miercuri 138 de decese din cauza noului coronavirus, care cresc la peste 3.000 de morţi bilanţul oficial al pandemiei în Iran, una dintre ţările cele mai afectate de covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În contextul pandemiei, preşedintele iranian Hassan Rohan a apreciat că Statele Unite au ratat o ”oportunitate istorică” de a ridica sancţiunile impuse Teheranului.

Oficial, Iranul a înregistrat în total 3.036 de decese cauzate de noul coronavirus şi alte 2.987 de noi contaminări în ultimele 24 de ore, care cresc bilanţul cazurilor  confirmate la 47.593, a anunţat Kianouche Jahanpour, un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii în conferinţa sa de presă cotidiană online.

El a precizat că 15.473 de persoane spitalizate s-au vindecat.

Evocând pandemia, Rohani a criticat anterior Statele Unite, apreciind că acestea au ratat o ”oportunitate istorică (...) de a urma altă cale decât calea lor rea şi de a spune o dată naţiunii lor că nu sunt împotriva poporului iranian”.

Statele Unite ”nu au învăţat lecţia nici măcar în timpul acestei situaţii mondiale dificile (...). Era o problemă umanitară. Nimeni nu i-ar fi acuzat că revin” asupra poziţiei lor, a adăugat el în cadrul unei reuniuni guvernamentale transmise în direct la televiziune.

Preşedintele american Donald Trump s-a retras unilateral, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi a restabilit şi înăsprit sancţiunile economice, vizând în principal sectoarele petrolier şi bancar iraniene.

Bunurile umanitare - material medical şi medicamente - sunt tehnic scutite de la sancţiuni.

Germania, Franţa şi Marea Britanie - care fac în continuare parte din acord - au anunţat că au livrat material medical Iranului în cadrul mecanismului de troc Instex, care permite ocolirea sancţiunilor americane - folosit astfel prima oară.

Creat în ianuarie 2019 de către europeni în vederea ocolirii sancţiunilor americane, Instex are ca scop să încurajeze comerţul de bunuri nevizate de sancţiuni, în care întreprinderile ezită să se aventureze, de frică să nu se trezească în vizorul american.

Iranul a primit, de asemenea, echipamente medicale sau un ajutor financiar de la mai multe ţări - precum Germania, Azerbaidjan, China, Emiratele Arabe Unite (EAU), Franţa, Marea Britanie, Japonia, Qatar, Rusia şi Turcia.

După ce a făcut totul pentru a evita să impună măsuri de izolare sau de carantină, Guvernul iranian a decis la 25 martie să interzică orice deplasare între oraşe.

Această măsură - care a intrat în vigoare două zile mai târziu, la 27 martie, şi care se aplică până la 8 aprilie - ar putea fi prelungită.

Fără să fie în mod oficial plasaţi în izolare, locuitorii ţării sunt îndemnaţi de mai multe săptămâni să rămână acasă ”cât mai mult posibil”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.