Vladimir Putin i-a îndemnat luni pe moscoviţi să respecte izolarea impusă în capitala rusă, un exemplu urmat de un număr tot mai mare de regiuni din această ţară vastă, într-o încercare de a opri răspândirea covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele rus a evitat săptămâna trecută să ordone o asemenea izolare, declarând liberă perioada de la 28 martie la 5 aprilie şi îndemnând ruşiisă stea ”acasă”.

Primarul capitalei Serghei Sobianin a decis până la urmă, duminică seara, să restrângă deplasările celor pe care-i administrează, după ce moscoviţii au profitat sâmbătă şi duminică în număr mare de venirea primăverii şi au ieşit în parcurile din capitală, fără să respecte îndemnurile autorităţilor de a respecta distanţarea socială.

Putin i-a îndemnat luni pe locuitorii capitalei ”să ia cu cea mai mare seriozitate şi cu totală responsabilitate” aceste măsuri ”justificate şi necesare”, într-o reuniune prin videoconferinţă.

El a cerut totodată autorităţilor din diverse regiuni ruse să acţioneze ”în mod real” împotriva răspândirii virusului şi să nu se mulţumească ”cu foi de hârtie şi rapoarte”.

El a reclamat o suplimentare a numărului paturilor în spitale, centre de testare suplimentare şi constituirea unei rezerve de sisteme de respiraţie artificială şi de medicamente.

SITUAŢIE GRAVĂ

La apelul premierului Mihai Mişustin, în afară de Moscova şi de împrejurimile capitalei, cel puţin alte şapte regiuni - atât în Rusia europeană, cât şki în Siberia - au anunţat că urmează în orele şi zilele următoare exemplul capitalei.

”Situaţia este fără îndoială gravă, iar toată lumea trebuie să se comporte în mod adecvat”, a subliniat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia a înregistrat în mod oficial 1.836 de cazuri de infectare cu noul coronavirus - dintre care peste 1.200 la Moscova - şi nouă decese.

Kremlinul a dat asigurări că este conştient de ”consecinţele economice” ale măsurilor de izolare tot mai dure, însă a subliniat că ”principala sarcină (...) este să se vegheze la sănătatea oamenilor”.

Luni, centrul Moscovei era aproape gol de pietoni, în pofida faptului că multe maşini circulau în continuare.

Aici ”acum e mult mai puţină lume ca înainte. Este bine, oamenii înţeleg că este necesar” să rămână acasă, a declarat pentru AFP Liudmila, o farmacistă din centrul oraşului, care îşi exprimă însă regretul că izolarea nu a fost ordonată mai devreme.

Într-un cartier din sudul Moscovei, numeroşi trecători, adulţi şi adolescenţi, erau, în schimb, în continuare în număr mare în stradă.

”Dacă rămânem acasă cu părinţii noştri, vom muri mult mai repede de coronavirus”, au declarat unei jurnaliste AFP trei tineri, care sfidează izolarea şi ordinul de a respecta o distanţă de 1,5 metri între persoane.

Cei 12-16 milioane de moscoviţi, potrivit unor estimări, sunt autorizaţi să iasă de acasă pentru a se duce la muncă, la urgenţe medicale, la supermarketuri sau la farmaciile cele mai apropiate.

CONTROL ABSOLUT

Ei au de asemenea dreptul să scoată gunoiul şi câinii la plimbare pe o rază de 100 de metri în jurul domiciliului. Măsuri asemănătoare au fost decretate în zona din jurul capitalei.

În capitală, respectarea izolării este controlată cu ajutorul unui ”sistem inteligent de supraveghere” - şi anume reţeaua de camere de recunoaştere facială, care este folosită deja în supravegherea persoanelor plasate în izolare acasă.

”Sper ca până la sfârşitul săptămânii să avem sistemele informatice care să ne permită să asigurăm controlul cvasi-absolut al deplasării oamenilor”, a subliniat Sobianian, citat de agenţia rusă de presă Interfax.

Luni, Rusia şi-a închis luni frontierele pentru a împiedica răspândirea covid-19, iar doar magazinele de produse alimentare şi farmaciile sunt deschise în ţară începând de la 28 martie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.