Giani Infantino a comandat în 2016, când a ajuns la preşedinţia FIFA, cabinetului Deloitte, un audit financiar pentru perioada 2005-2015, în care Sepp Blatter s-a aflat la conducerea forului mondial, pentru a vedea plăţile efectuate către peste o sută de oficiali şi membri ai administraţiei federaţiei internaţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un raport preliminar şi confidenţial a fost realizat, însă acesta nu a fost făcut niciodată public până în prezent, când jurnaliştii de la Le Monde au intrat în posesia lui.

Auditul a relevat eludarea sistemului de aprobare în vigoare pentru procedurile de plăţi şi un slab control al rambursărilor de cheltuieli.

În centrul neregulilor financiare se află Sepp Blatter, fost preşedinte între 1998 şi 2015, care a benficiat de suma de 322.375 de dolari pentru o asigurare de viaţă, între 2006 şi 2009, 477.000 de dolari, contribuţie la un fond privat de pensii, între 2006 şi 2007, şi 650.000 de dolari pentru propria fundaţie.

Şi fostul secretar general al FIFA Jérôme Valcke a beneficiat de o sumă nejustificată, 232.800 de dolari, reprezentând chiria unui apartament din Rio, pe şapte luni, dar şi de 31.396 de dolari, cadouri sau cumpărături dintr-un magazin de lux.

Contactat de Le Monde, Valke s-a apărat spunând că aceste cheltuieli profesionale au fost aprobate de compartimentul financiar al FIFA.

Şi alţi oficiali, între care Issa Hayatou, fost preşedinte interimar al FIFA (2015-2016), Worawi Makudi şi Reynald Temarii, apar în acest raport.

Oficial, raportul nu a fost făcut public din motive contractuale şi de confidenţialiate. Dar Le Monde susţine că un apropiat al actualului preşedinte Infantino, Colin Smith, figurează în acest document.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.