Candidaţii Pete Buttigieg şi Bernie Sanders se află cot la cot potrivit rezultatelor complete după fiascoul alegerilor primare democrate din Iowa, însă Partisul Democrat nu a proclamat niciun învingător în acest stadiu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste rezultate - care-lplasează pe moderatul Pete Buttigieg pe primul loc, cu un avans fragul faţă de Bernie Sanders - au fost anunţate joi, după apelul preşedintelui Partidului Democrat Tom Perez la reexaminarea acestor rezultate.

”Ajunge. Din cauza problemelor care au apărut în aplicaţia cu privire la procesul de selecţie a delegaţilor şi pentru ca oamenii să aibă încredere în rezultate, cer Partidului Democrat din Iowa să înceapă imediat o reexaminare”, a scris pe Twitter Tom Perez, fără să dea detalii.

Însă din cauza unei erori informatice a aplicaţiei pe mobil a Partidului Democrat, acesta nu a declarat niciun învingător joi seara (ora locală).

Acest fasco a afectat lansarea alegerilor primare democrate şi a bucurat tabăra lui Donald Trump.

Fiascoul ar putea să precipite sfârşitul sistemului foarte special şi criticat al "caucus"-urilor din Iowa, unde alegătorii nu votează pe buletine de vot, ci în adunări publice, potrivit unor reguli absconse.

Potrivit rezultatelor 100% din cele 1.765 de secţii de votare din Iowa, Pete Buttigieg, în vârstă de 38 de ani, fostul primar al South Bend (Indiana), a obţinut 26,2% din sugragii, urmat de senatorul socialist Bernie Sanders, în vârstă de 78 de ani, cu 26,1%.

Senatoarea progresistă Elizabeth Warren rămâne a treia, cu 18,0%, iar fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama Joe Biden se clasează alpatrulea cu 15,8% din voturi. Senatoarea din Minnesota Amy Klobuchar a obţinut 12,3% din voturi.

”PREA COMPLICAT”

Însă primii doi candidaţi revendică fiecare victoria - după criterii diferite.

Pete Buttigieg evocă o ”victorie stupefiantă” de luni ca număr de delagaţi pe care Iowa urmează să-i trimită în iulie la Convenţia Naţională Democrată.

Însă, ”în termeni de vot popular, noi am obţinut o victorie decisivă”, a proclamat la rândul său senatorul Bernie Sanders. Argumentul său este că el a obţinut cu 6.000 de voturi mai mult ca Pete Buttigieg în primul tur.

”Ceea ce s-a întâmplat cu Partidul Democrat din Iowa este un scandal, în afară de faptul că s-au pregătit prost”, a denunţat el, proclamându-se învingătorul incontestabil într-o conferinţă de presă la Manchester în New Hampshire.

Orice s-ar întâmpla, cei doi rivali vor avea câte 11 delegaţi fiecare dintre cei 41 trimişi de Iowa la Convenţia Naţională, a anunţat Bernie Sanders, din cauza necesităţii de a rotunji.

”Caucus-urile din Iowa sunt mult prea complicate”, a conchis senatorul Sanders, grăbit să dea pagina şi să se concentreze asupra alegerilor primare din New hampshire marţi, cu buletine de vot secrete.

Tot în New Hampshire, Pete Buttigieg nu insistă nici el asupra Iowei.

”A fost o săptămână extraordinară, suntem absolut încărcaţi la maximum cu energia care ne însoţeşte aici”, a declarat el la un miting la Merrimack.

CAMPANIA CONTINUĂ

Rezultatele "caucus"-urilor de luni - adunări electorale care se grupează în funcţie de candidat, în două tururi - nu au fost publicate la timp din cauza unei erori informatice a aplicaţiei pe mobil de culegerea datelor.

Partidul Democrat din Iowa a decis, astfel, să verifice manual rezultatele şi să le publice treptat, ceea ce a făcut de marţi.

Însă erori şi incoerenţe au apărut în tabele publicate pe Internet - de exemplu variaţii imposibile între primul şi al doilea tur sau totaluri care nu corespund.

Campania, însă, continuă. Echipa Sanders a anunţat joi că a strâns 25 de milioane de dolari în ianuarie - un record.

În acelaşi timp, Joe Biden şi Elizabeth Warren au fost nevoiţi să-şi reducă desfăşurarea.

Rezultatul senatoarei progresiste din Massachusetts a obligat-o să retragă publicitate televizată în valoare de 500.000 de dolari în Nevada şi în South Carolina - două state criciale.

”Mă aşteptam să fac mai bine”, a recunoscut Joe Biden, primul în sondaje la nivel naţoinal, într-o dezbatere organizată de CNN cu alegători.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.