Procesul jurnalistului marocan Omar Radi, anchetat pentru "insultă faţă de magistrat" a fost reluat joi la tribunalul din Casablanca, înainte de a fi amânat pentru 5 martie, a anunţat comitetul său de susţinere, citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jurnalistul şi militantul pentru drepturile omului în vârstă de 33 de ani a fost reţinut săptămâna trecută în urma unui mesaj publicat pe Twitter în aprilie.                

În acel mesaj, el condamna verdictul dat de un magistrat contra unor membri ai Hirak, o mişcare de protest care a agitat Marocul în 2016 şi 2017, condamnaţi la pedeapse de până la 20 de ani de închisoare.         

După un val de indignare suscitat de arestarea sa, justiţia marocană l-a eliberat condiţionat marţi, după ce a acceptat o cerere formulată de avocaţii apărării. 

Omar Radi a colaborat cu mai multe publicaţii marocane şi internaţionale şi a publicat anchete în domeniul economiei. El a acoperit şi mişcările de protest care au agitat regiunile marginalizate din regat şi a co-realizat un documentar despre Hirak.             

ONG-ul Human Rights Watch a criticat sâmbătă arestarea sa şi a denunţat o "atmosferă din ce în ce mai sufocantă pentru jurnalişti, disidenţi şi artişti marocani care se exprimă pe reţelele de socializare". 

Un nou Cod al presei care nu mai prevede pedepse cu închisoarea a intrat în vigoare în 2016 în Maroc, dar jurnaliştii continuă să fie urmăriţi în baza Codului penal, la fel şi anumiţi internauţi pentru că protestează pe reţelele de socializare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.