Anul 2019 a fost cel mai cald înregistrat în Rusia de la începutul înregistrărilor meteorologice, în urmă cu 130 de ani, au anunţat luni serviciile de meteorologie, în timp ce Moscova se confruntă cu o rară iarnă fără zăpadă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În general, acest an în Rusia a fost cel mai cald din toată perioada observaţiilor cu instrumente”, a anunţat directorul Centrului Hidrometeorologic Roman Vilfand, citat de agenţiile ruse.

Temperatura anuală medie înregistrată la Moscova în 2019 a bătut un precedent record de căldură cu 0,3°C şi s-a stabilit la +7,6-7,7°C, un fenomen observat la la scară mondială, pe fondul modificărilor climatice.

Înregistrări meteorologice există din 1891 în Rusia şi din 1879 la Moscova.

Capitala rusă se confruntă în prezent cu o iarnă staniu de blândă, care îngrijorează o ţară deosebit de expusă modificărilor cliamtice.

În prima parte a lunii decembrie, temperaturile moscovite au trecut de patru grade, în contextul în care media lui decembrie este de -6°C, sinonimă în general cu un strat gros de zăpadă, pentru moment absentă.

Plante care anunţă în mod tradiţional venirea primăverii au înflorit deja cu mai bine de trei luni înainte de perioada obişnuită.

Primăria Moscovei a adus zăpadă proaspătă din locuri în care s-a acumulat către zone din centru, pentru a crea o pistă de snowboard înainte de sărbătorile de la sfârşitului anului.

Potrivit meteorologului Anatoli Ţîgankov, luna decembrie în capitala rusă a fost practic cu zece grade mai mare decât temperaturile medii. fenomenul se explică, în opinia sa, atât prin ciclonii veniţi de la Oceanul Atlantic, câr şi prin modificările climatice.

În această vară, Siberia a fost afectată de incendii de pădure excepţionale, pe care experţi le pun în legătură cu efectele modificărilor climatice. Autorităţile au fost criticate atunci din cauza lipsei de reacţie, ceea ce l-a determinat pe Vladimir Putin să ordone - tardiv - intervenţia armatei în ajutorul Ministerului rus pentru Situaţi ide Urgenţă.

Putin a dat asigurări în decembie că ”nimeni nu ştie care este cauza” modificărilor cliamtice, părând să pună în discuţie consensul ştiinţific aproape unanim cu privire la responsabilitatea omului.

El a reafirmat însă angajamentul în vederea unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de seră al ţării sale, un mare producător de hidrocarburi, şi cu privire la respectarea Acordului de la Paris de luptă împotriva încălzirii globale.

Anul 2019, cu mulţimea sa de catastrofe climatice, este unul dintre cei mai calzi înregistraţi din 1850 şi încheie un deceniu de ”căldură excepţională”, avertiza la începutul lui decembrie ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.