Roger Stone, un vechi apropiat şi confident al preşedintelui Donald Trump, a fost găsit vinovat vineri de şapte capete de acuzare cu privire la minţirea Congresului, obstrucţionarea justiţiei şi influenţarea martorilor, de către un juriu, la un tribunal federal de la Washington, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Stone, în vârstă de 67 de ani, care se prezintă drept un strateg politic, a fost inculpat de faptul că a minţit Congresul în legătură cu contactele sale cu WikiLeaks, în timpul alegerilor din 2016, şi de influenţarea unei persoane care putea depune mărturie împotriva sa, Randy Credico.

El a pledat nevinovat în acest dosar.

Un juriu de 12 persoane - nouă femei şi trei bărbaţi - şi-au început deliberările joi dimineaţa (ora locală), în a şaptea zi a procesului lui Stone, la un tribunal districtual din Washington. Juriul a ajuns la verdict în a doua zi de deliberări.

Stone a fost arestat într-o descindere la reşedinţa sa, în Florida, şi inculpat de şapte capete de acuzare, între care influenţarea matorilor, obstrucţionarea justiţiei şi false declaraţii în Congres.

Influenţarea martorilor poate fi pedepsită cu până la 20 de ani de închisoare. Celelate capete de inculpare pot fi pedepsite cu până la cinci ani de închisoare.

Stone este găsit vinovat de faptul că a minţit, în septembrie 2017, în audieri în Comisia Informaţiilor din Camera Reprezentanţilor, în cadrul unei anchete parlamentare cu privire la amestecul rus în alegerile din 2016.

El era întrebat despre publicarea de către WikiLeaks a unor e-mailuri compromiţătoare despre Hillary Clinton, rivala democrată a lui Trump, al cărui consilier a fost în campanie.

Serviciile americane de informaţii şi procurorul special Robert Mueller au conchis ulterior că aceste e-mailuri au fost furate de hackeri ruşi.

Stone este al şaselea consilier găsit vinovat sau condamnat penal în urma anchetei lui Mueller.

În acest proces, Stone a fost acuzat că a minţit în cinci rânduri, sub jurământ, despre convorbiri cu membri ai echipei de campanie a lui Trump şi cu un presupus ”intermediar” cu WikiLeaks, la începutul lui august 2016.

El a fost acuzat că a minţit de asemenea cu privire la existenţa anumitor mesaje sau e-mailuri.

Procurorii l-au acuzat că a făcut declaraţii false cu scopul de a proteja imaginea lui Trump.

Stone - care nu a compărut la bară în proces - a denunţat din nou un proces motivat politic.

Fostul strateg-şef la Casa Albă Steve Bannon a depus mărturie împotriva lui Stone în timpul acestui proces.

Bannon a declarat în instanţă că Stone s-a lăudat cu privire la legăturile sale cu WikiLeaks şi fondatorul site-ului, australianul Julian Assange.

Stone a informat echipa de campanie a lui Trump cu privire la noi loturi de e-mailuri compromiţătoare.

El a declarat în Congres că intermediarul său pe lângă WikiLeaks era un animator al unui post de radio de la New York şi actor, Randy Credico, care l-a intervievat pe Assange în 2016.

Însă procurorii afirmă că intermediarul său real pe lângă WikiLeaks  este un polemist conservator, Jerome Corsi.

Credico, audiat la rândul său în Congres, a declarat că Stone l-a îndemnat să ”joace pe «Frank Pentangeli»”, un personaj din filmele Naşul (Godfather) care minte în Congres.

Tot potrivit procuraturii, Stone l-a ameninţat pe Credico, spunându-i că Bianca, o căţea de terapie, avea să-i fie ”luată”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.