Afganii ar trebui să nu perceapă retragerea bruscă şi aproape totală a forţelor americane din Siria ca pe o prevestire a ceea ce să se aştepte Afganistanul, a declarat luni şeful Pentagonului Mark Esper, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite au un ”angajament de lungă dată” în această ţară în care, la conducerea unei coaliţii internaţionale, ele i-au îndepărtat pe talibani de la putere în 2001, a subliniat Esper la cartierul general al Misiunii NATO în Afganistan, Resolute Support.

”Toate aceste lucruri ar trebui să-i asigure pe aliaţii noştri afgani şi pe ceilalţi pentru ca ei să nu ne interpreteze în mod greşit acţiunile de săptămâna trecută cu privire la Siria şi să le compare cu Afganistanul”, a declarat secretarul american al Apărării.

Statele Unite au anunţat retragerea a 1.000 de oameni din nord-estul Siriei la câteva zile după lansarea unei ofensive de către Turcia împotriva miliţiei kurde siriene Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), pe care o consideră ”teroristă” şi pe care americanii au susţinut-o până acum.

Mark Esper a reafirmat voinţa americanilor de a rămâne în Afganistan şi a apreciat că această ţară se confruntă cu ”o ameninţare teroristă virulentă a cărei origine, alături de Al-Qaida, rezidă în prezent în tablibani, în SI-K (gruparea Statul Islamic provincia Khorasan, aripa afgană a SI) şi în alte grupări”.

Statele Unite şi-au redus trupele cu 2.000 de oameni în ultimul an, a anunţat comandantul forţelor americane şi din cadrul NATO, generalul Scott Miller, prezent alături de Esper.

”Fără ca acest lucru să fie făcut public şi în cadrul optimizării (operaţiunilor noastre), noi ne-am redus forţa cu 2.000 de oameni”, a declarat generalul american.

Astfel, Statele Unite mai au 13.000 de oameni în Afganistan, a confirmat purtătorul de cuvânt al forţei americane în Afganistan, colonulul Sonny Leggett.

Washingtonul a purtat timp ce un an an negocieri cu talibanii - care vor să obţină o retragere a forelor americane din Afganistan, în schimbul, între altele, a unei scăderi a nivelului violenţelor şi lansării unui dialog interafgan.

Aceste negocieri au fost suspendate la începutul lui septembrie de către preşedintele american Donald Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.