Ministrul conservator polonez al Culturii, Piotr Glinski, a revenit asupra unei declaraţii recente potrivit căreia a recunoscut că nu a putut să termine de citit nicio carte de Olga Tokarczuk, laureată a premiului Nobel pentru Literatură pe 2018, şi a promis să reia operele scriitoarei, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Olga Tokarczuk, cu simpatii de stânga, ecologistă şi vegetariană, este adesea criticată de conservatorii naţionalişti de la putere în Polonia, care îi reproşează luările de poziţie despre istoria poloneză. 

"Am încercat, dar nu am reuşit să termin una", a declarat luni ministrul Piotr Glinski întrebat de o jurnalistă despre cărţile scrise de femei. 

Joi, Glinski a felicitat-o pe Olga Tokarczuk pentru succes. Potrivit acestuia, premiul Nobel primit de scriitoare este "o dovadă că literatura poloneză este foarte apreciată în lume". 

El s-a angajat să termine de citit cărţile niciodată finalizate ale laureatei cu Nobel, potrivit precizării sale de pe Twitter. 

În replică, referindu-se la declaraţiile răuvoitoare ale ministrului, preşedintele Consiliului European Donald Tusk, "oaia neagră" a conservatorilor polonezi, a declarat că a citit tot ce a scris Olga Tokarczuk. 

"Dragă Olga, felicitările mele cele mai sincere! Ce bucurie şi mândrie! Mă voi lăuda la Bruxelles în calitate de polonez şi de cititor fidel care a citit tot, de la început şi până la final", a scris pe Twitter Tusk. 

Întrebată în legătură cu această situaţie anecdotică, Olga Tokarczuk a afirmat modest că "există cititori pentru care cărţile ei pot fi plictisitoare şi neadecvate temperamentului lor".

"Nu toată lumea este obligată să îmi citească cărţile", a adăugat ea într-un interviu acordat postului TVN24. 

Premiul Nobel pentru Literatură a fost atribuit polonezei Olga Tokarczuk pentru ediţia din 2018, acordat după un an de scandal de agresiune sexuală, şi austriacului Peter Handke pentru ediţia din 2019, a anunţat joi Academia Suedeză. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.