Conducătorul Al-Qaida pe Subcontinentul Indian (AQSI) Asim Umar a fost ucis într-un atac al forţelor afgane şi americane, în sudul Afganistanului, la sfârşitul lui septembrie, au anunţat marţi serviciile afgane de informaţii NDS, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”NDS poate confirma moartea lui Asim Umar, liderul Al-Qaida pe Subcontinentul Indian, într-un raid comun americano-afgan la o bază a talibanilor”, anunţă serviciile afgane într-un mesaj postat pe Twitter.

Ministerul afgan al Apărării anunţa la 23 septembrie un raid la Musa Qala (sud), împotriva ”unei ascunzători folosite de talibani şi terorişti străini din Al-Qaida”.

Raidul a vizat un ”grup terorist implicat în pregătirea unor atacuri teroriste” şi a permis distrugerea unui depozit de echipamente destinate acestor atacuri.

Autorităţile locale au anunţat că operaţiune, care a inclus atacuri aeriene, s-a soldat de asemenea cu victime civile - femei şi copii care se duceau la o nuntă.

Potrivit NDS, în acest raid a fost ucis un cetăţean pakistanez şi ”alţi şase membri AQSI”, între care şi un anumit Raihan, un curier al liderului Al-Qaida Ayman Al-Zawahiri.

Provincia Helmand, în care se află Musa Qala, este controlată în mare parte de talibani.

AQSI este aripa istorică a Al-Qaida din leagănul său istoric - Afganistan şi Pakistan - dar şi în India, Bangladesh şi Myanmar.

Asim Umar era conducătorul AQSI din 2014, când succesorul lui Osama ben Laden, egipteanul Ayman al-Zawahiri, i-a dezvăluit existenţa.

Asim Umar, care se ascundea în Pakistan, s-ar fi născut în India, potrivit Trezoreriei americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.