O ”prăpastie importantă” există în continuare între Londra şi Bruxelles, care încearcă să ajungă la un compromis asupra Brexitului, a apreciat vineri ministrul irlandez de Externe Simon Coveney, într-o întâlnire cu negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier la Bruxelles, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Michel Barnier l-a primit pe irlandez,iar apoi pe ministrul britanic al Brexitului Stephen Barclay, cu o lună înainte de data plecării Marii Britanii din Uniunea Eurpeană (UE), prevăzută la 31 octombie.

Premierul britanic Boris Johnson vrea să încheie un acord de divorţ la timp faţă de summitul european de la 17-18 octombrie.

”A existat mereu o prăpasie importantă între cele două părţi”, a apreciat şeful diplomaţiei irlandeze după întâlnirea sa cu Michel Barnier.

”Iar până să existe o propunere scrisă serioasă care să poată fi baza unor negocieri, prăpastia, care pentru moment este largă, va continua să dureze”, a adăugat Simon Coveney.

În timp ce tensiunile între Boris Johnson şi Parlamentul britanic au atins o culme, Londra încearcă în continuare să-i convingă pe europeni să modifice acordul retragerii încheiat de Teheresa May cu Bruxellesul, respins în trei rânduri de deputaţi.

Michel Barnier a reiterat pe Twitter poziţia UE înaintea întâlnirii sale cu Stephen Barclay.

”Avem nevoie de o soluţie juridic operaţională în acordul retragerii, în vederea soluţionării problemei create de Brexit pe Insula Irlanda”, a scris el.

Negocierile între Londra şi Bruxelles se lovesc de ”plasa de siguranţă” (”backstiop” în engleză) - pe care Boris Johnson nu a vrea.

Acest mecanism de salvgardare, inclus în acordul retragerii, prevede, în lipsa unei alternative, un ”teritoriu vamal unic” între UE şi Regatul Unic după Brexit.

Această ”plasă de siguranţă” are scopul să evite reimpunerea unei frontiere fizice între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.