Directorul agenţiei iraniene de energie nucleară a declarat că statele europene parte din Acordul nuclear au eşuat în îndeplinirea angajamentelor, iar, în replică, ministrul de Externe al Franţei a spus că acţiunile Iranului sunt negative, dar nu definitive, şi că dialogul este încă deschis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Reuters, Ali Akbar Salehi a spus duminică: „Din păcate, părţile europene nu au reuşit să îşi îndeplinească angajamentele... Acordul nu este o cale cu sens unic şi Iranul va acţiona în consecinţă, aşa cum am făcut până acum, prin reducerea graduală a angajamentelor noastre”.

Franţa, Germania şi Marea Britanie au încercat să lanseze un mecanism de comerţ cu Iranul, protejându-l de sancţiunile impuse de Statele Unite, iar Teheranul a anunţat miercuri un termen limită stabilit pentru peste 60 de zile pentru acţiunea efectivă a statelor europene.

„Iran va continua să îşi reducă angajamentele nucleare, atâta timp cât celelalte părţi nu reuşesc să îşi îndeplinească obligaţiile”, a mai spus Salehi după ce s-a întâlnit cu şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (IAEA), Cornel Feruţă, duminică, la Teheran.

Feruţă a plănuit să se întâlnească şi cu ministrul de Externe Mohammad Javad Zarif şi alţi oficiali iranieni.

Conducerea IAEA va discuta situaţia la o întâlnire întâlnire trimestrială care va începe luni.

Iranul a precizat că retragerea din Acord este reversibilă dacă părţile europene reuşesc să îi restabilească accesul la comerţul exterior.

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves le Drian, a declarat duminică pentru Europe 1: „Acţiunile pe care le-au luat sunt negative, dar nu definitive. Se pot întoarce (la deplina conformitate, n.r.) şi calea dialogului este încă deschisă”.

El a mai spus că Iranul se află la câteva luni distanţă de crearea unei bombe nucleare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.