Regizoarea argentiniană Lucrecia Martel, care a fost preşedinta juriului competiţiei celei de-a 76-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia, şi-a susţinut la finalul evenimentului opinia expusă în deschidere. După ce Roman Polanski a fost recompensat cu marele premiu al juriului pentru „An Officer and a Spy/ J'Accuse", ea a reiterat că opera nu ar trebui separată de autor şi că în cazul acesta nu a existat unanimitate în rândul juraţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La conferinţa de presă care a avut loc pe 28 august, în deschiderea festivalului, Martel a spus că nu va viziona filmul lui Polanski la proiecţia de gală, pentru că nu doreşte să se ridice şi să îl aplaude. Aceste afirmaţii au fost făcute din cauza scandalului sexual în care el a fost şi este implicat. În replică, directorul festivalului, Alberto Barbera, a spus atunci că el separă omul de operă, că nu este judecător şi că filmele trebuie apreciate imediat, atunci când sunt gata, şi „nu după 300 de ani”, odată ce se va fi clarificat adevărul.

Cineastul în vârstă de 86 de ani încă evită justiţia americană după ce a fugit din Statele Unite în 1977, în mijlocul unui scandal sexual. El nu poate călători în afara Franţei fără a risca să fie arestat.

Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI) a premiat lungmetrajul lui Polanski, care a primit şi cel mai bun scor din partea criticilor italieni. Recompensat cu marele premiu al juriului, el a fost reprezentat la gală de actriţa Emmanuelle Seigner, soţia lui. 

Juriul competiţiei de anul acesta a fost alcătuit din Piers Handling (critic, Canada), Stacy Martin (actriţă, Marea Britanie), Rodrigo Prieto (director de imagine, Mexic), Tsukamoto Shinya (regizor, Japonia), Paolo Virzì (regizor, Italia) şi Mary Harron (regizoare, Canada) şi condus de regizoarea argentiniană Lucrecia Martel.

După gala de premiere, Lucrecia Martel a răspuns întrebărilor jurnaliştilor legat de deciza juriului de a acorda al doilea cel mai important trofeu al festivalului acestui film.

„Din fericire, nu a fost unanimitate. Au existat multe păreri diferite. Am fost preşedinta unui juriu democrat. Nu este nevoie de unanimitate pentru a ne pune de acord”, a spus ea.

Cineastul italian Paolo Virzi a adăugat: „Garantez că au fost expuse opinii articulate, dar s-a vorbit doar despre film, despre poveste şi felul în care a tratat-o, despre stil şi modul în care a folosit actorii. Nu au fost discutate probleme exterioare”.

Martel a revenit şi a subliniat ideea iniţială: „Cel mai rău lucru pe care îl putem face cu un om este să separăm munca lui de el. Nu vă gândiţi că dacă separaţi opera de om este un lucru bun pentru acel om. Dacă credeţi că nevorbind despre autor face dreptate operei, vă înşelaţi”.

„J'Accuse" îl are în rol principal pe actorul francez Jean Dujardin, premiat cu Oscar pentru rolul din „The Artist” (2012), care interpretează rolul ofiţerului de contraspionaj Georges Picquart care a dovedit că evreul Alfred Dreyfus, căpitan, a fost acuzat pe nedrept de spionaj pentru Germania. Cazul a divizat Franţa timp de mai mult de un deceniu, începând cu 1894.

Filmul, din distribuţia căruia fac parte Emmanuelle Seigner şi Louis Garrel, este o adaptare după romanul omonim al lui Robert Harris apărut în 2013. Harris este coscenarist. El a mai colaborat cu Polanski la „The Ghost Writer” (2010), cu Ewan McGregor şi Pierce Brosnan în distribuţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.