Cele trei asociaţii civice din Iaşi care militează pentru construcţia autostrăzii Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş susţin că zona Moldovei nu are nicio importanţă pentru Guvernul Dăncilă şi îi cer premierului o întrevedere pe tema infrastructurii rutiere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asociaţiile “Moldova vrea autostradă“, “Împreună pentru A8“ şi “Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei“ afirmă, într-un comunicat de presă, că anunţul premierului privind scoaterea autostrăzii Comarnic - Braşov din schema de finanţare în parteneriat public-privat şi declararea proiectului drept prioritate naţională "a creat stupoare şi o profundă nemulţumire în Moldova".

Cele trei asociaţii i-au adresat, marţi, o scrisoare deschisă premierului Dăncilă, prin care îi cer o întrevedere pe tema autostrăzii Moldovei.

"Vă reamintim că, în ciuda opoziţiei repetate a societăţii civile şi a numeroase voci din regiunea Moldovei, Guvernul României a decis în mod arbitrar, fără nicio analiză, ca segmentul Iaşi - Târgu Neamţ (unul din cele trei segmente ale Autostrăzii A8 Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş) să fie realizat în Parteneriat Public-Privat. Termenul de depunere a ofertelor de licitaţie pentru acest sistem controversat a expirat în data de 3 iulie 2019. S-au înregistrat zero ofertanţi şi ne-am ales cu o nouă prelungire. Inutil să vă reamintim că există fonduri europene avantajoase pentru construirea în întregime a acestei autostrăzi vitale, care poate scoate Moldova din izolare şi îi poate oferi şansa unei dezvoltări susţinute. În mod cât se poate de explicit, Autostrada A8 este eligibilă pentru finanţare în proporţie de 85% din fondurile europene de coeziune puse la dispoziţia Guvernului României. Cerem renunţarea la sistemul PPP pentru A8, cum am cerut din momentul în care această idee a fost vehiculată în spaţiul public de diverşi oficiali, şi derularea acestui proiect pe baza fondurilor europene“, se arată în scrisoarea asociaţiilor civice adresată premierului Viorica Dăncilă.

Potrivit reprezentanţilor celor trei asociaţii, din declaraţia publică a premierului Dăncilă, românii au înţeles că zona Moldovei nu are nicio importanţă pentru guvern şi că “regiunea nu se înscrie în niciun fel de prioritate, nici naţională, nici regională, nici judeţeană, nici măcar comunală“.

"Construirea Autostrăzii A8 nu a fost niciodată o prioritate pentru guvernele României, care au amânat-o aproape 13 ani. Dar acum declaraţia Dvs., Doamnă Prim-Ministru, ne oferă certitudinea că noi, moldovenii, suntem în mod programatic defavorizaţi, trataţi inechitabil şi desconsideraţi de Executiv. Pentru noi nu sunt niciodată fonduri, pentru noi nu sunt niciodată priorităţi, pentru noi nu există niciodată înţelegere. Doamnă Prim-Ministru, vă cerem prin această scrisoare deschisă o nouă întrevedere pentru a vă expune detaliat importanţa vitală pentru Moldova a Autostrăzii Ungheni-Iaşi-Tg Mureş“, mai arată asociaţiile civice ieşene în scrisoarea deschisă adresată premierului.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, duminică, la Ploieşti, că Guvernul renunţă la ideea realizării autostrăzii Comarnic - Braşov în parteneriat public-privat cu consorţiul turco-chinez care s-a arătat interesat de proiect, Dăncilă spunând că vrea declararea în CSAT a acestei autostrăzi ca fiind de importanţă naţională şi realizarea acesteia din fonduri guvernamentale.

"După cum ştiţi, autostrada Comarnic - Braşov este în parteneriat public-privat. Am avut solicitare din partea unei societăţi chinezo-turce. Eu am hotărât, împreună cu colegii mei, să scoatem din parteneriat public-privat, iar în prima şedinţă de CSAT această autostradă să devină de importanţă naţională sau de infrastructură critică, astfel încât să putem să demarăm cât mai repede lucrările pentru această autostradă", a spus Viorica Dăncilă, duminică, într-o conferinţă de presă la Ploieşti.

Premierul  României a precizat că "birocraţia este destul de mare", iar în ţară "s-a format această instituţie a contestaţiilor”, soluţia fiind ca această autostradă să devină de importanţă naţională şi să fie construită din fonduri guvernamentale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.