Noua preşedintă a Slovaciei, Zuzana Caputova, a făcut apel la Grupul de la Visegrad format din state est-europene să respecte statul de drept pentru a nu fi percepute ca fiind ţările care „slăbesc” Uniunea Europeană, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce s-a întâlnit cu preşedintele ungar Janos Ader, Caputova a declarat că cooperarea în grupul de la Visegrad – compus din Polonia, Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă – ar trebui să fie bazată pe valori comune.

Fără să numească direct pe cineva, Caputova – care şi-a început mandatul luna trecută – a făcut referire la Ungaria şi Polonia, două state estice care sunt des în conflict cu UE privind statul de drept.

„Cooperarea noastră trebuie să reprezinte şi valori precum statul de drept, democraţia şi libertatea şi valori de bază precum cooperarea care se regăsesc în tratatul de înfiinţare a Grupului de la Visegrad”, a declarat ea la o conferinţă de presă.

„Astfel încât să nu fim văzuţi ca fiind cei care slăbesc sau dizolvă Uniunea Europeană”, a adăugat ea.

Premierul ungar Viktor Orban şi partidul aflat la guvernare în Polonia, Dreptate şi Justiţie (PiS) şi-au intensificat controlul asupra tribunalelor şi judecătorilor, presei şi mediului academic, precum şi asupra ONG-urilor. Acest lucru a dus la conflicte cu UE şi a îngrijorat grupările pentru drepturile omului. Orban şi PiS rămân însă populari pe plan intern datorită atitudinii dure cu privire la imigraţie.

Caputova a declarat joi că este convinsă că „democraţia liberală care garantează drepturi egale pentru toată lumea este cea mai eficientă unealtă pentru protejarea minorităţilor”.

Ea a negat şi acuzaţiile formulate de o parte a presei pro-guvern de la Budapesta, conform cărora ea lucrează pentru omul de afaceri ungaro-american George Soros, numindu-le „minciuni”.

Guvernul lui Orban a demarat de câţiva ani o campanie anti-Soros, un om de afaceri care promovează cauze liberale prin organizaţiile sale de caritate.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.