Nava-şcoală "Mircea" va pleca, la sfârşitul acestei săptămâni, în marşul anual de instrucţie, la împlinierea vârstei de 80 de ani, urmând să traverseze cinci mări şi Oceanul Atlantic. Echipajul este format din 179 de membri, la bord urmând să se afle şi 14 cadeţi din opt ţări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale, Nava-şcoală "Mircea" va pleca, duminică, în tradiţionalul marş internaţional de instrucţie.

"Anul acesta, marşul va avea o însemnătate aparte. Velierul, simbol al învăţământului românesc de marină, va împlini, în luna mai, 80 de ani de când a intrat în serviciul Marinei Militare Române. Pentru a marca acest moment istoric, nava va ajunge în Hamburg, portul unde a fost construită, iar la întoarcerea în portul Constanţa va urma traseul efectuat în urmă cu opt decenii", se arată în comunicat.

Nava-şcoală "Mircea" va traversa, pe parcursul celor trei luni de marş, Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic şi Marea Nordului, cu escale în porturile: Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franţa), Rouen (Franţa), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) şi Istanbul (Turcia).

Echipajul navei va fi format din 179 de membri, dintre care 57 de studenţi de anul II ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", 32 de elevi din anul I de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale "Amiral Ion Murgescu", cărora li se alătură şi 14 cadeţi străini de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franţa, Portugalia, Polonia, Turcia şi Ucraina.

Velierul va acosta în portul Almeria (Spania), în perioada 25-26 mai, pentru ca membrii echipajului să îşi poată exercita dreptul la vot, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European.

Nava-şcoală "Mircea" se va întoarce acasă în 7 august, după trei luni de pregătire a viitorilor marinari militari români şi străini. 

Nava-şcoală "Mircea" este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, având o înălţime de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 metri pătraţi. Aceasta a fost construită în perioada 1938-1939 la Şantierul Naval "Blohm & Voss” din Hamburg, Germania.

Certificatul de naştere al noii nave-şcoală s-a semnat la 26 ianuarie 1938, iar la 22 septembrie acelaşi an, a fost lansată la apă şi botezată cu numele "Mircea", alegere justificată de bogata tradiţie şi renumele predecesorului său.

Numele navei provine de la vestitul voievod Mircea Cel Bătrân ce a cârmuit Ţara Românească, între anii 1386 şi 1418, sub a cărui domnie navigaţia autohtonă şi comerţul efectuat pe mare au cunoscut o mare dezvoltare, vasele româneşti navigând, încă de pe atunci, nu numai în Marea Neagră, ci şi în Marea Egee şi Marea Mediterană, fapt care i-a adus numele de "Domn până la Marea cea mare”. Nava are în prova, sub bompres, un galion, reprezentându-l pe domnitor îmbrăcat cu bluză albastră, mantie roşie şi purtând pe cap coroana.

La 27 aprilie 1939, a avut loc ceremonia ridicării pavilionului naţional, iar în 1 mai 1939, "Mircea", o navă cu caracteristici superioare, ce asigura condiţii de navigaţie şi viaţă la bord mult îmbunătăţite, a intrat în serviciul Marinei Militare.

"Mircea" a intrat în portul Constanţa în 17 mai 1939, fiind salutat de oficialităţi, de tinerii elevi ai Şcolii Navale, de navele aflate în port, între care şi vechiul bric adus de la Galaţi pentru a preda ştafeta pregătirii marinăreşti noii nave.

La 3 iulie 1939, "Mircea" a plecat în primul său marş de instrucţie în Marea Mediterană unde a făcut escale în porturile Palermo, Toulon, Palma, Gibraltar, Alger şi Alexandria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.